banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Homoródalmási Sósfürdő: gyógyír a megfáradt testnek és léleknek

Fotó: Homoródalmás Polgármesteri HivatalaEgykor sártenger volt, ma már kellemesen meleg sós vízben mártózhat meg a fáradt vándor, de szaunázhat, napozhat, grillezhet, baráti körével mulathat, vagy ha kedve tartja, potom pénzért egy teljes napra kibérelheti magának az egészet. Homoródalmáson egy csodás kis oázis nyújt menedéket mindazoknak, akik szeretnék megpihentetni a zsúfolt és zajos világban megfáradt testüket.

Kissé szűk és kanyargós, de kitűnő állapotú hegyi út vezet a Leányerdőn keresztül, amint a gépkocsi halad a Homoródszentmártonból Homoródalmásra. Az út tavalyelőtt kapott aszfaltburkolatot, az almásiak legnagyobb örömére, akik számára tizenegy kilométerrel rövidült le a Székelyudvarhely felé vezető út.

A leányerdei út legmagasabb pontjáról csodálatos táj tárul az emberfia szeme elé, a sok zöldben ott a sok kis falu, és persze egy nagyobbik, az egykori Udvarhelyszék második legnépesebb községe: Homoródalmás.A szerző felvétele

Célunk Sósfürdő, egy pompásan berendezett kis zöld sziget a település közepén, a falun átfolyó Homoród partján. Tikosi László polgármester társaságában lépünk be a kapun, a centisre nyírt pázsiton sétány kanyarog a padok és napozóágyak között. Elől játszótér, hátul grillező, jobbra egy kisebb épület terasszal, ahol rendezvényeket bonyolíthatnak le, most is épp egy keresztelő vendégseregének fogadására készülnek. Itt még minden új, tavaly adták át, így nem kophatott meg az időben. A létesítményről lerí, hogy korszerű, mégis tökéletesen illeszkedik a faluképbe.

Nem maradhat ki a felsorolásból a kis sóház, melyet a sóskút felé építettek úgy 200 évvel ezelőtt. Valójában az egész létesítménynek ez az alfája. „Valamikor itt sártenger volt, kihasználatlan terület, így azt mondtuk, hogy ha már itt van a sóskút, hát hadd alkossunk köréje valami szépet” - avat be a ötlet megszületésébe a polgármester. Az idők során többször is felújították a kis faházat, a gerendáját azonban mindvégig megtartották. A polgármester mutatja is a rajta olvasható évszámot: 1801.A szerző felvétele

„Üdvözöljük a menedzser urat!” mondattal mutatja be a polgármester Godra Vencelt, aki a helyi polgárőrség vezetője is. Öt évvel ezelőtt félelem és feszültség uralkodott a faluban, egy brutális gyilkosság, valamint a lopások, rablások, betörések növekvő száma miatt a község lakói összefogtak, megszervezték a helyi polgárőrséget. Ma már száznál is többen vannak, vagyis a falu minden tizedik lakója teljesít rendszeresen önkéntes őrző-védő szolgálatot, és a faluban ma már nagyobb a rend, mint valaha.

Tikosi László elkísér a sós dézsákhoz, kedvünkért be is indítja. Mint mondja a 31 fokos víz pezsgése által felszabaduló sós vízpára igen jót tesz az egészségnek, különösen a légutakra van jó hatással. Természetesen előtte és utána is le lehet zuhanyozni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az önkormányzat jövő évben nekifog egy háromszobás, fürdőszobákkal felszerelt vendégház építésébe, hogy a Sósfürdő vendégei a helyszínen is meg tudjanak szállni. A tervek szerint medencét is terveznek a Sósfürdő udvarára, hogy minden igényt ki tudjanak szolgálni, hogy be tudják vonzani a Vargyas-szoros és az Almási-barlang meglátogatásával végző megfáradt turistákat is.

A Sósfürdő egyedül hétfőn tart zárva, karbantartás és tisztítás miatt, kedden, szerdán és csütörtökön a nagyközönséget várják, de mivel egyszerre csak 16 személy tudnak fogadni, a tumultus elkerülése végett előre kell jelezni a látogatást a község honlapján. Pénteken és szombaton rendezvények számára tartják fent a helyet, illetve csoportok, baráti társaságok is jelentkezhetnek, 24 órára 500 lejért a teljes létesítményt kibérelhetik, élvezve annak minden szolgáltatását.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?