FRISSÍTVE - Gyújtogatás és verekedés volt Homoródalmáson

FRISSÍTVE: Újabb, a máréfalvihoz hasonló összetűzés történt egy pásztor és a helybeliek között a hét végén Homoródalmáson. A gyújtogatással végződő nézeteltérés szereplői egy közeli esztenán dolgozó pásztor, valamint két homoródalmási fiatal férfi voltak.

Ismét feszült a hangulat a Hargita megyei Homoródalmáson. Korábban egy kegyetlen gyilkosság borzolta a kedélyeket, a hét végén egy engedély nélküli legeltetés miatt kirobbant vita torkollott erőszakba a községben. A Hargita Megyei Rendőrség szóvivőjénél, Gheorghe Filipnél érdeklődtünk arról, hogy mi is történt pénteken Homoródalmás határában.

„Az egyik fiatalnak már hosszabb ideje tartó nézeteltérése volt egy pásztorral, és úgy gondolták, hogy ezt személyesen vitatják meg vele. Amikor a helyszínre érkeztek, a pásztor egyik kutyája megtámadta őket, azonban súlyos sérülést nem okozott. Ekkor azonban a felek rontottak egymásnak, és dulakodás tört ki” – részletezte az esetet a rendőrségi szóvivő. Egyes értesülések szerint késelés is történt, de a rendőrségi szóvivő ezt nem erősítette meg nekünk.  

Az összetűzés miatt a két fiatal barátai segítségét kérte, akik hamarosan a helyszínre siettek. A pásztor ezalatt elmenekült a helyszínről, miközben az ott maradók felgyújtották az esztenát. A pásztor a faluba menekült – és feltehetően bosszúból – kővel törte be néhány homoródalmási ház ablakát – mondta el a szóvivő.

A gyújtogató fiatalokat a kiérkező rendőrség beszállította a székelyudvarhelyi őrsre, ahol 24 órás őrizetbe kerültek. A városi bíróság 60 napos hatósági felügyeletet rendelt el ellenük, testi erőszakkal, gyújtogatással és a közrend elleni bűncselekménnyel gyanúsítják őket. Gheorghe Filip hozzátette, hogy a rendőrök igyekeznek fenntartani a nyugalmat a Homoród menti településen, ezért fokozottan jelen vannak a faluban.

A Maszol megkereste Rigó Mihály alpolgármestert, hogy a falu szemszögéből meséljen a történtekről, ő azonban elzárkózott a nyilatkozattételtől, mivel őt is kihallgatja a rendőrség. Tikosi László polgármester sem kívánt nyilatkozni portálunknak az incidensekről.

FRISSÍTÉS: Az Udvarhelyi Híradó napilap hétfői helyszíni beszámolója szerint a pásztor egy karóval, valamint gázspray-jel támadt a fiatalokra, a kutyák pedig az egyikük lábát súlyosan megsebesítették. Ekkor hívtak segítséget a faluból. A homoródalmásiak közül néhányan felháborodásukban a helyszínre siettek, és megtorlás gyanánt szétverték a kerítést, a pásztor szálláshelyét, valamint felgyújtották az autóját. Előzetes értesüléseinkkel szemben tehát nem az esztena égett le.  A lap szerint a nézeteltérés oka, hogy a pásztor a teheneit az egyik fiatal családjának a területén engedély nélkül legeltette. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?