FRSSÍTVE - Elfogták a máréfalvi polgármester késes támadóját

FRISSÍTVE: Fokozott a rendőri jelenlét Máréfalván a polgármester csütörtök délutáni megkéselése után. A kórházban fekvő áldozat, Kovács Imre a Maszolnak elmondta, az éjjel megműtötték, állapota stabil. A tettest efogták (részletek a cikk végén).

„Most már fel tudok kelni, az este megműtöttek, összevarrták a négy sebet, amiből kettő súlyosabb, mert csontig vágott a késsel az illető” – jelentette ki a Maszolnak péntek reggel a Hargita megyei Máréfalva polgármestere, akit csütörtök délután megkéselt egy törvénytelenül legeltető pásztor, amikor megpróbált ellene fellépni.

Kovács Imre elmondta, az állapota stabil, azonban a négy szúrás közül, amellyel megsebesítették, a bal karján található kettő súlyosabb. Emellett a jobb vállán is megsebesült, ez nem annyira veszélyes, valamint az arcán, a száját is megvágták. A gond az, hogy balkezes, így ezzel védekezett. Amikor a szabálytalanul legeltető személy támadott, nem látta, hogy kés van nála.

„Szerencsém volt, mert az idegszálakat ugyan megsértette, de nem annyira, hogy ne tudjam mozgatni a kezem. De elég kemény fájdalmat érzek, ezért nehéz éjszakám volt” – mesélt a péntek reggeli állapotáról a székelyudvarhelyi kórházban fekvő polgármester, aki még nem tudta megmondani, hogy mennyi ideig tartják bent. Ez attól függ, hogy milyen ütemben gyógyulnak a sebei.

A polgármester egyébként ötödmagával ment ki a legelőre, hogy közösen beszéljék meg a pásztorral a problémát, miután az egyik máréfalvi lakos jelezte, hogy az ő területén legeltet valaki. A polgármesternek azzal volt szerencséje, hogy a vele érkezők fékezni tudták a vérzést, amíg a mentő kiérkezett.

Évek óta gond a szabálytalan legeltetés

Kovács Imre elmondása szerint a szabálytalan legeltetés évek óta gondot jelent a településen, néhány gazda nem tartja be a rendet, más kaszálóit teszik tönkre. A község vezetése azon van, hogy törvényes keretek között tartsák a legeltetést.

„Mivel ezek mezőgazdasági területek, a gazdák uniós támogatást kapnak rájuk, ellenben, ha mások tönkreteszik, akkor több ezer euró marad az állami kasszában, ami nem jön be a faluba. Pénz nélkül nem lehet fejlődni. Meg kell érteni azt, hogy aszerint dolgozunk, amit elvárnak tőlünk, és tiszteletben kell tartanunk egymás magánjavait. Az energiámnak hatvan százalékát az veszi fel, hogy fékezem az illegális legeltetőket, ahelyett, hogy valamilyen hasznosabb fejlesztési célokra tudnék összpontosítani” – magyarázta a problémák gyökerét a községvezető.

Érdekesség egyébként, hogy szerdán Máréfalván falugyűlést tartottak, hogy zetelaki mintára polgárőrséget alapítsanak. A támadó is jelen volt azon a megbeszélésen és tagja is akart lenni az alakuló polgárőrségnek. A nyomozásról Filip Gheorghe megyei rendőrségi szóvivőt is megkérdeztük, aki elárulta, hogy a 41 éves támadó elmenekült és a nyomozók jelenleg is keresik. A vizsgálatot az ügyészség végzi.

FRISSÍTÉS1:  Elfogták a tettest

Elfogták a polgármester támadóját – tudtuk meg Balázs Szabolcs alpolgármestertől. „Mindannyian bent voltunk ma (pénteken - szerk. megj.) a rendőrségen, fél 11 körül hozták be a tettest, akit egész éjszaka keresett a rendőrség. A késelés után a támadó elhajtotta az állatait, mialatt mi azon voltunk, hogy a polgármester vérzését lassítsuk, amíg kiérkezik a mentő és a rendőrség” – nyilatkozta a Maszolnak az elöljáró.

Balázs Szabolcs szerint tanulságos ez az eset mindenki számára, és ezért a polgárőrség létrehozása meg indokoltabbá vált. A támadó családjával egyébként hosszú évek óta gond van, ahogy az alpolgármester fogalmazott, „nomád életmódot folytatnak a környéken”.   

FRISSÍTÉS2: Olvasóink jelezték, hogy a tettest nem fogták el, önként jelentkezett a rendőrségen. Az erről szóló rendőrségi közlemény erről nem tesz említést.

FRISSÍTÉS3: Paul Leontică, Székelyudvarhely főügyésze közölte: az elkövetőt őrizetbe veszik, majd kihallgatják. "Súlyos bűncselekmény történt, válaszlépésünk is ennek megfelelő lesz" - jelentette ki az Agerpresnek. Az ügyész szerint a tettes 6 hónaptól 6 év és 8 hónapig terjedő szabadságvesztésre számíthat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?