„Gyalázatos döntés” - így kommentálta Kelemen Hunor Románia schengeni csatlakozásának elutasítását

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Románia kormányfő-helyettese „gyalázatos döntésnek” nevezte az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki, a Románia és Bulgária schengeni csatlakozását elutasító határozatát.

„Ausztria vétója helytelen, erkölcstelen, észérvektől mentes, szégyentelen politikai játszmára vall. Igen, gyalázatos ez a döntés, amely valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul. A jóérzés ellen, az Unión belüli szabad mozgást lehetővé tévő törvénykezések ellen. Románia 11 éve teljesítette a csatlakozáshoz szükséges technikai kritériumokat, a schengeni övezet tagországainak támogatását élvezi, amelybe belerondított Ausztria. Álszent döntésével azt bizonyította be, miként tiporhatók lábbal ezek a közös értékek és szabályok” – írta hivatalos Facebook-oldalán Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke hozzátette: „Ami Romániát illeti: továbbra is folytatjuk a munkát, méltósággal, bátran, megalkuvások nélkül. Nem engedünk Ausztria szégyentelen zsarolásának!”

A kormányfőhelyettes leszögezte továbbá: „Hisszük, hogy ezekben a nehéz időkben a szolidaritást és nem a kirekesztést kell erősíteni. Nemcsak Romániának, hanem az Európai Uniónak is erre van szüksége!”

Mint a Maszolon megírtuk, Ausztria és Hollandia is Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen szavazott csütörtökön az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén. A hollandok ellenszavazata annak tudható be, hogy Románia és Bulgária egy csomag részét képezi, de Hollandia határozottan elutasított Bulgária belépését a schengeni térségbe, így „csomagban” kaptuk az elutasító szavazatot. Az osztrákok pedig előre megmondták, hogy nem támogatják Románia belépését.

Románia immár 11 éve vár a schengeni csatlakozásra, de ezúttal sem csatlakozhat az európai szabad mozgási övezethez, annak ellenére, hogy 26 uniós tagállam támogatta. A két elutasított ország belépéséhez azonban egyhangú pozitív döntésre lett volna szükség.

Horvátország csatlakozását azonban minden tagállam elfogadta, így a horvátok január 1-jétől teljes jogú tagjává válank a szabad belső mozgást garantáló schengeni térségnek.

(Nyitókép: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?