Karl Nehammer: az osztrák belügyminiszter jövő tavaszra halasztaná Románia schengeni csatlakozásának tárgyalását

Az osztrák kancellár szerint az osztrák belügyminiszter jövő tavaszra halasztaná Románia schengeni csatlakozásának tárgyalását.

Karl Nehammer szerdán este sajtótájékoztatót tartott országa álláspontjáról Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban, amelyen részt vett Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke is. Nehammer elkerülte, hogy egyértelmű választ adjon arra, hogy országa ellenzi-e Románia schengeni csatlakozását, de felvetette a csatlakozás későbbi időpontjának lehetőségét.

Karl Nehammer osztrák kancellár | Fotó: Agerpres/EPA

Weber azt mondta, hogy Románia és Bulgária „elvégezte a házi feladatát” a schengeni csatlakozáshoz, de hangsúlyozta, hogy az illegális migráció európai szinten valós probléma. Hozzátette, „amikor Romániáról és Bulgáriáról beszélünk, szerintem nem arról kellene beszélnünk, hogy hogyan blokkoljuk őket, hanem arról, hogy hogyan segíthetünk. Az EPP támogatja a schengeni övezet bővítést Romániával, Bulgáriával és Horvátországgal” – magyarázta.

Az osztrák belügyminiszter szerint Ausztria továbbra is ellenzi a csatlakozást

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter megerősítette szerdán országa azon döntését, hogy megvétózza Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Az EFE hírügynökség beszámolója szerint Karner az osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban azt mondta, Ausztria vétója „vészjelzés” az Európai Bizottság számára, hogy hozzon hatékony intézkedéseket az EU külső határainak ellenőrzésére, a migránsoknak az EU területére való illegális belépésének megfékezésére, különösen a balkáni útvonalon.

A bécsi kormány döntését az Ausztria által idén iktatott „több mint 100 ezer menedékkérelem” indokolja – szögezte le Gerhard Karner. Elmondása szerint az Ausztriába érkezett migránsok mintegy 40 százaléka korábban repülővel jutott el Szerbiába, további mintegy 40 százalék pedig szárazföldi úton érkezett, Románián, Bulgárián, Szerbián vagy Magyarországon át. Ugyanakkor az Ausztriában menedékjogért folyamodók körülbelül háromnegyede korábban nem nyújtott be ilyen kérelmet más országban.

A Bel- és Igazságügyi Tanács csütörtöki ülésének napirendje kapcsán az osztrák miniszter azt mondta, előbb Horvátország schengeni csatlakozásáról szavaznak – amelyet Ausztria nem ellenez –, ezt követően vitatják majd meg Románia és Bulgária csatlakozását.

Mint arról beszámoltunk, Victor Negrescu szociáldemokrata európai parlamenti képviselő szerint Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban új forgatókönyv készülhet, mégpedig a különfeltételek beiktatásával és a szavazáson Ausztria tartózkodásának figyelembe vételéve.

„Egy új munkaforgatókönyv van kialakulóban, az, hogy a Románia schengeni övezetbe való integrációjáról szóló állásfoglalásnak tartalmaznia kellene néhány további feltételt, esetleg azt kellene világosabban meghatározni, hogy Románia hogyan fog küzdeni az illegális migráció ellen, és hogyan fogja segíteni az EU-t ebben a kérdésben, ugyanakkor a szavazásnál Ausztria tartózkodását is elfogadnák. (...) A feltételekről tárgyalunk, és ha az osztrákok elfogadják ezt a forgatókönyvet, akkor egy tartózkodással elfogadható ez a szavazási rendszer” – mondta Victor Negrescu kedd este a Prima News TV-ben.

A képviselő két másik lehetőséget említett, nevezetesen a csatlakozás későbbi időpontját vagy azt, hogy Románia az Európai Bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.

Ami a későbbi időpontról szóló megbeszéléseket illeti, az egyik forgatókönyv egy rendkívüli tanácskozás lenne, amelyre a következő hónapokban kerülhet sor. „Ha nem, akkor ezt a témát a következő elnökségek napirendjére kell tűznünk. A svéd elnökség következik, Svédország már bemutatta a jövő évi programot, úgy gondolom, hogy kevés esélyünk van arra, hogy a következő hat hónapban napirendre kerüljön a csatlakozás kérdése. Inkább az ezt követő spanyol elnökség idején van esély, mert Spanyolországban egy olyan, Pedro Sanchez vezette szociáldemokrata kormány van hatalmon, amely pozitívan áll Romániához” – mondta Negrescu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?