Egy szocialista EP-képviselő megkereste a Románia schengeni csatlakozása ellen szavazókat, és abban bízik, sikerül őket meggyőznie

Victor Negrescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) EP-képviselője szerdai közleményében tudatta, hogy közvetlenül a Románia schengeni csatlakozásáról szóló állásfoglalásról szóló európai parlamenti szavazás után felvette a kapcsolatot minden olyan Európa-párti képviselővel, aki tartózkodott vagy az állásfoglalás ellen szavazott és megpróbálta meggyőzni őket arról, hogy Románia teljesítette a csatlakozás feltételeként támasztott elvárásokat és megérett arra, hogy belépjen a schengeni övezetbe.

„Az Európai Parlamentben elfogadtuk a Románia schengeni övezethez való csatlakozásáról szóló állásfoglalást. (…) A 639 jelenlévő európai parlamenti képviselő közül 547-en szavaztak igennel, ami azt mutatja, hogy Románia valós támogatást élvez. Sajnos voltak az ország ellen irányuló hangok is, különösen szélsőséges csoportok részéről, de az Európa-párti szervezetek, néppárti, a Renew és a Zöld pártok néhány európai parlamenti képviselője részéről is. 49 ellenszavazat és 43 tartózkodás. Az egyetlen politikai csoport, amely egyhangúlag Románia schengeni övezethez való csatlakozása mellett szavazott, a szociáldemokrata frakció” – állítja Victor Negrescu.

Fotó forrása: Victor Negrescu Facebook-oldala

Elmondása szerint felvette a kapcsolatot minden olyan Európa-barát európai parlamenti képviselővel, aki „vonakodott” a szavazáson, hogy „elmagyarázza nekik, miért érdemli meg Románia, hogy a schengeni övezetbe tartozzon, illetve hogy megértse a döntésük mögött álló motivációt, és hogy meggyőzze őket, változtassák meg a szavazatukat, beleértve az európai törvényhozásban leadott szavazatukat is” – írta meg a News.ro hírportál.

A EP-képviselő leszögezte, „a végsőkig harcolni fogunk azért, hogy Románia pozitív szavazatot kapjon a Tanácsban december 8-án”. Ugyanakkor arra szólította az összes romániai politikai párt európai parlamenti képviselőjét, hogy tegyenek ugyanígy, és ragaszkodjanak az ország schengeni övezethez való csatlakozásához.

A PSD és az Európai Szocialisták Pártjának alelnöke, Victor Negrescu az év elején kezdeményezte a #RomaniMerităÎnSchengen elnevezésű kampányt, melynek keretében olyan európai tisztviselőket kerestek meg, akik befolyásolhatják a Románia schengeni övezethez való csatlakozásáról szóló döntést. A romániaiak több tízezer támogató üzenetet gyűjtöttek össze és küldtek el az EU Tanácsának, az európai szociáldemokraták politikai családja pedig támogató állásfoglalást kezdeményezett, és hivatalos kérelmet nyújtott be, amelyet több tucat európai parlamenti képviselő írt alá, és amelyet az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportja felkarolt, ami aztán az európai törvényhozás által kedden elfogadott állásfoglalást eredményezte – írja a News.ro.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?