Bolgár kormányfő: a schengeni csatlakozás Bulgária és Románia számára is prioritás

A schengeni térséghez való csatlakozás Bulgária és Románia számára is prioritást képez – jelentette ki pénteken Bukarestben Kiril Petkov bolgár miniszterelnök.

A két országnak közösen kell haladnia a schengeni övezethez való csatlakozás felé vezető úton, és fontos, hogy „a további lépések ne késlekedjenek” – szögezte le a bolgár miniszterelnök Nicolae Ciucă kormányfővel és Adina Vălean közlekedésért felelős európai biztossal közös sajtótájékoztatóján.

Petkov hozzátette, Románia és Bulgária prioritásként kezeli Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Grúzia uniós integrációját is.

Kiril Petkov  | Fotó: MTI

A bolgár kormányfő rámutatott, az ukrajnai háború mellett az energiaválságról és a közös infrastruktúra-projektekről is egyeztettek román hivatali kollégájával.

Elmondása szerint jövő héten kezdi el a munkát a Duna hajózhatóságának javítását célzó Fast Danube-projektekkel foglalkozó munkacsoport.

A sajtótájékoztatón Ciucă rámutatott, tárgyaltak egy Giurgiu és Rusze közötti újabb híd megépítéséről uniós támogatással, illetve megállapodást írtak alá a Giurgiu–Rusze kompátkelőhely megnyitásáról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?