Ciucă: Romániát nem érinti, hogy a Gazprom leállította a gázszállítást Bulgária és Lengyelország irányába

Romániát jelen pillanatban nem érinti, hogy a Gazprom leállította a gázszállítást Bulgária és Lengyelország irányába – nyilatkozta szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Ciucă emlékeztetett a kormánypalotában tartott szerdai sajtótájékoztatóján, hogy Romániában jelenleg a gázfogyasztás messze a termelési kapacitás alatt van.

„Önök nagyon jól tudják, hogy azon kevés európai országok közé tartozunk, amelyek jelentős gázkészlettel rendelkeznek; természetesen nem a szükségleteink teljes mértékéig, a téli időszakra vonatkozó szükségleteink mintegy 20 százalékát importáljuk. Jelenleg alternatív forrásokat keresünk a gázellátás biztosítására, de még egyszer mondom, ebben a pillanatban Romániát nem érinti a kialakult helyzet” – szögezte le a kormányfő.

Illusztráció: Adobe Stock

Az orosz Gazprom vállalat szerdán bejelentette, hogy teljesen leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállításokat, mivel a két ország nem hajlandó rubelben fizetni a vételárat – tájékoztatott a Reuters. A Gazprom közölte, hogy a gázszállítás a kifizetések teljesítéséig szünetelni fog.

A hírre, hogy Oroszország leállítja a gázszállítást több európai országba, azonnal emelkedni kezdtek az árak az amszterdami gáztőzsdén, amely a legnagyobb a kontinensen. Hétfőn még csak 92,836 euró/MWh volt a tranzakciók átlagára, ami kedden 103,208 euróra nőtt. Ez kb. 11 százalékos drágulást jelent. A drágulás minden valószínűség szerint szerdán is folytatódni fog.

Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban közölte, hogy Oroszország ezután nem fogja dollárban vagy euróban elfogadni a földgázszállítások ellenértékét, hanem áttérnek a rubelelszámolásra. Ezt az orosz–ukrán háború nyomán Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciókra válaszul vezette be.

Az oroszok egyelőre nem jelezték, hogy küszöbön állna a szállítások felfüggesztése más országokba is. Magyarországra Bulgárián keresztül érkezik az orosz gáz, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azonban azt közölte, hogy az orosz lépés a tranzitforgalmat nem érinti, a Magyarországra irányuló szállítás zavartalanul folyik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?