FRISSÍTVE – Schengeni csatlakozás: Románia nem hátrál meg, a bizonytalanság állapota nem tarthat tovább

Victor Negrescu szociáldemokrata európai parlamenti képviselő szerint Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban új forgatókönyv készülhet, mégpedig a különfeltételek beiktatásával és a szavazáson Ausztria tartózkodásának figyelembevételével. FRISSÍTÉS: Nicolae Ciucă kormányfő kijelentette, Románia nem hátrál meg, csütörötkön kérni fogja a szavazást a schegneni csatlakozásról. „A bizonytalanság állapota nem tarthat tovább" - mondta a miniszterelnök. 

„Egy új munkaforgatókönyv van kialakulóban, az, hogy a Románia schengeni övezetbe való integrációjáról szóló állásfoglalásnak tartalmaznia kellene néhány további feltételt, esetleg azt kellene világosabban meghatározni, hogy Románia hogyan fog küzdeni az illegális migráció ellen, és hogyan fogja segíteni az EU-t ebben a kérdésben, ugyanakkor a szavazásnál Ausztria tartózkodását is elfogadnák. (...) A feltételekről tárgyalunk, és ha az osztrákok elfogadják ezt a forgatókönyvet, akkor egy tartózkodással elfogadható ez a szavazási rendszer” – mondta Victor Negrescu kedd este a Prima News TV-ben.

A képviselő két másik lehetőséget említett, nevezetesen a csatlakozás későbbi időpontját vagy azt, hogy Románia az Európai Bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.

Fotó: Adobe Stock

Ami a későbbi időpontról szóló megbeszéléseket illeti, az egyik forgatókönyv egy rendkívüli tanácskozás lenne, amelyre a következő hónapokban kerülhet sor. „Ha nem, akkor ezt a témát a következő elnökségek napirendjére kell tűznünk. A svéd elnökség következik, Svédország már bemutatta a jövő évi programot, úgy gondolom, hogy kevés esélyünk van arra, hogy a következő hat hónapban napirendre kerüljön a csatlakozás kérdése. Inkább az ezt követő spanyol elnökség idején van esély, mert Spanyolországban egy olyan, Pedro Sanchez vezette szociáldemokrata kormány van hatalmon, amely pozitívan áll Romániához " – mondta Negrescu.

A PSD európai parlamenti képviselője szerint Ausztria ellenállása negatív következményekkel járna az európai politikai színtéren. „Romániának képesnek kell lennie nyomást gyakorolni, határozottabban kell fellépnünk ezekben a kérdésekben, és tudom, hogy történnek erőfeszítések. Ragaszkodom ahhoz, hogy a téma továbbra is napirenden maradjon. A hátralépés hatalmas kockázatot jelentene az ország számára, az előrelépés pedig azt eredményezné, hogy napirenden marad az ügy, ami győzelmet jelenthet a tárgyalásokon, vagy miért ne, a schengeni csatlakozás egy maghatározott időpontját. Ha most nem hagyják jóvá a csatlakozást, akkor legyenek biztos támpontok Románia jövőbeli csatlakozásáról” – mondta az EP-képviselő.

A tagállami delegációkat tömörítő Állandó Képviselők Bizottsága (COREPER) várhatóan ma, december 7-én döntenek arról, hogy a schengeni bővítés kérdését továbbra is napirenden tartják-e a csütörtöki bel- és igazságügyi tanács ülésén.

Alig két nappal a Bel- és Igazságügyi Tanács (IB) azon szavazása előtt, hogy Románia felvételt nyerjen-e a schengeni térségbe, az osztrák kancellár hivatalosan is bejelentette, hogy Ausztria ellenzi Románia és Bulgária csatlakozását, noha Bécs korábban támogatta Románia felvételét az európai szabad mozgást biztosító térségbe.

Ausztria teljesen elszigetelődött

Románia december 8-án, csütörtökön kérni fogja a szavazást az Európai Unió tagállamainak bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozásán a schengeni csatlakozásról – közölte a G4Media hírportállal egy romániai kormányzati forrás.

Mint írtuk, az tagállamok állandó képviselőinek bizottsága szerdán dönt arról, hogy a december 8-ai ülésen napirendre kerül-e a schengeni övezet bővítésének kérdése, és ha igen, milyen javaslatot tesznek a Romániával, Bulgáriával és Horvátországgal kapcsolatban. A bolgár média szerint két szavazás készül: az egyik Horvátországra, a másik közösen Bulgáriára és Romániára.

„Továbbra is szilárdan elkötelezettek vagyunk a tárgyalások mellett. Az utolsó pillanatig tárgyalunk, minden lehetséges lépést meg fogunk tenni, Ausztria európai szinten teljesen elszigetelődött” – mondta az idézett forrás. Hollandia és Svédország, amelyek korábban fenntartásaikat fejezték ki, végül bejelentették, hogy támogatják Románia schengeni csatlakozását. Hollandia azonban fenntartotta aggályait Bulgáriával kapcsolatban.

Nicolae Ciucă: A bizonytalanság nem tarthat tovább

Románia nem hátrál meg, „végigmegy” a schengeni csatlakozáshoz vezető úton, és szavazást kér a felvételéről a belső határellenőrzések nélküli térségbe az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén - erősítette meg a sajtó értesüléseit szerdán Nicolae Ciucă kormányfő.

„Holnap (csütörtök - szerk. megj.) szavazást kérünk az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén. A schengeni csatlakozás nemzeti célkitűzés” – mondta a kormánypalotában nyilatkozó miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy „a bizonytalanság állapota nem tarthat tovább”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?