Források: Hollandia már nem, Ausztria viszont ellenzi Románia schengeni csatlakozását

A Total Croatian News által idézett diplomáciai források szerint Ausztria volt az egyetlen ország, amely ellenezte Románia schengeni csatlakozását az uniós nagykövetek közötti tárgyalásokon. A horvát kiadvány beszámol arról, hogy a december 8–9-ei bel- és igazságügyi tanácsi ülést előkészítő, a schengeni bővítésről folytatott tárgyalásokon egyetlen ország sem ellenezte Horvátország csatlakozását, de Hollandia ellenezte Bulgária, Ausztria pedig Bulgária és Románia csatlakozása ellen érvelt.

A Total Croatian News felidézte, a belső szabályok szerint egyes tagállamoknak a nemzeti parlamentjeik illetékes bizottságainak jóváhagyását is meg kell szerezniük az EU Tanácsában képviselt pozíciókhoz.

Fotó: Borsi Balázs

Svédország, Dánia, Szlovénia és Hollandia kormánya javaslatot nyújtott be parlamentjéhez Horvátország csatlakozásának támogatására, és most a zöld jelzésre várnak. Az összes többi uniós és schengeni tagállam már megerősítette Horvátország támogatását, és december 7-én, az igazságügyi tanács ülése előtt ismét napirendre tűzik a schengeni bővítést – tette hozzá az idézett forrás.

A horvát média szerint Románia számára további problémát jelent, hogy Bulgária és Románia nem választható szét, mivel a két ország közötti határ soha nem volt külső schengeni határnak szánva. A két ország ügyének szétválasztásához elő kellene készíteni a határvédelmet, és a schengeni szabályok szerint kellene megszervezni a határátlépéseket, ami évekig is eltarthat.

A horvát sajtó szerint valószínűbb, hogy csak Horvátország kap zöld utat, Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ügyében nem születik meg az egyhangú döntés.

A napirenden két határozati javaslat szerepel, egy-egy Horvátországra, valamint Bulgáriára és Romániára vonatkozó, és a döntéshez a 22 tagállam belügyminisztereinek egyhangúságára van szükség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?