Közös nyilatkozatot írt alá a román és a spanyol miniszterelnök

Közös nyilatkozatot fogadott el Nicolae Ciucă román és Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök Castellon de la Planában, a két kormány első együttes ülése alkalmával.

A két kormányfő által aláírt nyilatkozat értelmében mindkét ország szeretne egy olyan megállapodásra jutni a migrációról és a menekültügyről szóló európai paktum keretében, amely tükrözi a méltányos tehermegosztás és szolidaritás elvét. Spanyolország megerősíti, hogy támogatja Románia gyors és teljes schengeni csatlakozását, és támogatja egy biztonságos, belső határellenőrzéstől mentes térség kialakítását a személyek szabad mozgása érdekében.Nicolae Ciucă és Pedro Sanchez | Fotó: gov.ro

Az aláírók hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi sorsdöntő időszakban, amikor Oroszország illegális háborút folytat Ukrajna ellen, Románia és Spanyolország között szolidáris partneri viszony áll fenn az Európai Unión és a NATO-n belül.

Románia és Spanyolország kinyilvánítja elkötelezettségét egy erős és megerősített NATO mellett, amely a Madridban elfogadott stratégiai koncepció teljes körű végrehajtására összpontosít, különös hangsúlyt fektetve a keleti szárny védelmének és elrettentő erejének megerősítésére - olvasható a közös nyilatkozatban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A román küldöttégnek tagja volt Marius Budăi munkaügyi miniszter, Bogdan Aurescu külügyminiszter, Angel Tîlvăr védelmi miniszter, Petre Daea mezőgazdasági miniszter, Cseke Attila fejlesztési miniszter és Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Hivatalos látogatása alatt Nicolae Ciucă a Spanyolországban élő román közösség képviselőivel is találkozik.

Kapcsolódók

Kimaradt?