Gordan Jandrokovic: remélem, hogy Románia és Horvátország januártól belép a schengeni övezetbe

A horvát parlament elnökének reményei szerint Románia és Horvátország csatlakozni fog a schengeni térséghez 2023. január elsején.

Ezt Gordan Jandrokovic a bukaresti képviselőházban tartott keddi beszédében jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy mindkét országban igen nehéz, több síkon zajló folyamatnak bizonyult a rendszerváltás, és a közös célok – az európai uniós és a NATO-csatlakozás – összekapcsolták a két államot.

„Most országaink az EU-n belüli teljesebb integrációra törekszenek. Horvátország úgy döntött, hogy csatlakozik az euróövezethez, és kevesebb mint nyolc héten belül egy újabb külpolitikai, stratégiai célt fogunk elérni. Ám van még két cél, amelyet Románia és Horvátország is el akar érni: a schengeni övezethez való csatlakozás és az OECD-tagság. Horvátország teljes mértékben készen áll a schengeni csatlakozásra, és az Európai Bizottság legutóbbi jelentése megerősíti, hogy Románia is készen áll” – fejtette ki Gordan Jandrokovic.Marcel Ciolacu és Gordan Jandrokovic a képviselőházban | Fotó: Agerpres

A horvát házelnök kitért az ukrajnai háborúra is. Szavai szerint az orosz katonai agresszió intő jel arra, hogy „a szabadságot soha nem szabad adottnak tekinteni”. Hangsúlyozta, hogy országa továbbra is politikai, pénzügyi, humanitárius és katonai segítséget nyújt Ukrajnának, és meggyőződését fejezte ki, hogy Oroszország el fogja veszíteni ezt a háborút.

A román képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu beszédében üdvözölte a zágrábi politikust. Kijelentette, hogy Románia és Horvátország közötti kétoldalú, illetve NATON-n belüli együttműködés a biztonság és a védelem területén továbbra is nagyon fontos dimenziója Európa biztonságának és stabilitásának. Megjegyezte, hogy az lenne a „helyes”, ha mindkét ország csatlakoznak a schengeni térséghez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Románia számára ez a folyamat annál is inkább fontos, mert a lehető leggyorsabban fel szeretnénk zárkózni az Európai Unióhoz, és ez országaink schengeni övezethez való csatlakozásával lehetséges. A polgárok nem viselhetik ennek a késedelemnek a közvetett költségeit. (...) Meggyőződésünk, hogy mindkét ország decemberben belép a schengeni térségbe” – szögezte le Ciolacu, arra utalva, hogy a csatlakozásról december 8-án dönt az EU Tanácsa.

Beszédében a román házelnök kiválónak nevezte a két ország parlamentjének együttműködését. „A román-horvát diplomáciai kapcsolatok 30 éves fennállása során számos lehetőséget használtunk ki a párbeszédre és a kölcsönös támogatásra, és remélem, hogy a jövőben még szorosabb lesz az együttműködésünk, különösen gazdasági téren” – fogalmazott Ciolacu.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?