Hollandia elfogadja Románia és Horvátország csatlakozását, de elutasítja Bulgáriát

A holland kormány úgy döntött, hogy jóváhagyja Románia és Horvátország csatlakozását a schengeni térséghez, de megakadályozza Bulgária csatlakozását, mivel úgy véli, hogy ez az ország nem felel meg a feltételeknek – közölte pénteken az EFE hírügynökség.

A holland kormány pénteki ülésén megvitatta a schengeni térség esetleges bővítését, amely a bel- és igazságügyi tanács (IB) december 8-i ülésének napirendjén szerepel, majd úgy döntött, hogy csak Románia és Horvátország felvételéhez járul hozzá.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy "még túl korai" jóváhagyni Bulgária csatlakozását a schengeni térséghez, és hogy Hollandia csak akkor veszi ezt újra fontolóra, ha bebizonyosodik, hogy Bulgária jogállam, amely képes visszaszorítani a korrupciót és a szervezett bűnözést. Bulgária újbóli kiértékelésére Mark Rutte holland miniszterelnök szerint 'valószínűleg jövő évben' kerül sor, de csak, miután meggyőződtek róla, hogy Bulgária meg tudja állítani a schengeni övezet határainál az illegális migrációt.

Fotó: Adobe Stock

Eric van der Burg államtitkár kijelentette, nem tudja, hogy Hollandia-e az egyetlen ország, amely Bulgária csatlakozása ellen fog szavazni, de nem is tartja ezt problémának. „Ha mások egyet is értenek valamiben, az még nem jelenti, hogy nekünk is ugyanúgy kell eljárnunk. Nem így működnek a dolgok” – mondta a holland politikus arra utalva, hogy valamely ország schengeni övezetbe való felvételéhez minden schengeni tagállam egyöntetű hozzájárulása szükséges.

„Vannak Európában, akik nyomást gyakorolnak országunkra, de mi ellen tudunk állni a nyomásgyakorlásnak. Egyszerű: ha betartod a megállapodásokat és a feltételeket, akkor szívesen látunk a Schengenben” – mondta Eric van der Burg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?