FRISSÍTVE – Románia ezúttal is Schengenen kívül maradt, Ausztria és Hollandia is a bővítés ellen szavazott

Ausztria és Hollandia is Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen szavazott csütörtökön az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén. A hollandok ellenszavazata annak tudható be, hogy Románia és Bulgária egy csomag részét képezi, de Hollandia határozottan elutasított Bulgária belépését a schengeni térségbe, így „csomagban” kaptuk az elutasító szavazatot. Az osztrákok előre megmondták, hogy nem támogatják Románia belépését.

Románia immár 11 éve vár a schengeni csatlakozásra, és ezúttal sem csatlakozhat az európai szabad mozgási övezethez, annak ellenére, hogy 26 uniós tagállam támogatta. Ausztriának ugyanis sikerült megakadályoznia a kedvező döntést az igazságügyi tanácsban, mivel a schengeni tagsághoz valamennyi tagállam beleegyezésére lett volna szükség. Az osztrákok elutasításához továbbá csatlakozott Hollandia, amely Bulgária csatlakozását ellenezte, de mivel nem lehetett szétválasztani Bulgária és Románia ügyét, „csomagban” kapta mindkét ország a hollandok elutasítását.

Horvátország csatlakozását azonban minden tagállam elfogadta, így a horvátok január 1-jétől teljes jogú tagjává válank a szabad belső mozgást garantáló schengeni térségnek,

PNL: Ausztria elutasítását a románoknak nem szabad elfeledniük  

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke, Rareș Bogdan európai parlamenti képviselő hivatalosan is bejelentette: meghiúsult Románia csatlakozása a schengeni övezethez: „Sajnos Ausztria rugalmatlan volt” – hangsúlyozta Bogdan. Ezzel szemben az PNL vezetője azt mondta, hogy Hollandia nem ellenzi Románia csatlakozását, de ez a Bulgáriával való párosítás kérdése. Mivel ellenezték Bulgária felvételét a schengeni övezetbe, vele együtt Románia is nemet kapott.

Arra a kérdésre, hogy mi tesz Románia, azt felelte: „Majd meglátjuk... Egyelőre egy olyan szavazatot kaptunk, amit a románok nem szabad elfelejteniük, ráadásul egy olyan országtól, amelyet barátnak tartottunk. Nehammer és Karner dacos magatartást tanúsított” – magyarázta röviden Rareș Bogdan.

Cikkünk frissül.

(Nyitókép: Borsi Balázs)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?