FRISSÍTVE – A román politikusok szerint igazságtalan volt Ausztria vétója, és ennek Oroszország örülhet

A romániai vezető politikusok pártállástól függetlenül hibának tartják, hogy az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén elutasították Románia schengeni csatalkozását. A schengeni övezet bővítéséhez az EU-tagországok mindegyikének jóvá kellett volna hagynia a határozatot, azonban Ausztria tartotta magát ahhoz a már korábban közölt álláspontjához, mely szerint nem egyezik bele Románia csatlakozásába. Hollandia ugyanakkor Bulgária csatlakozását nem támogatta, ám mivel Romániáról és Bulgáriáról „csomagban” szavazott a testület, Románia a hollandok elutasítását is „megkapta” az osztrákok ellenkezése mellé.

Klaus Iohannis: Ausztria kockára teszi az európai egységet

A román államfő szerint mélységesen igazságtalan Romániával és az állampolgáraival szemben, hogy Ausztria ellenkezése miatt nem született konszenzus csütörtökön az ország felvételéről a schengeni térségbe.

Klaus Iohannis sajtónyilatkozata szerint Románia kedvező döntést érdemelt volna, és ezt támasztják alá a schengeni kritériumok teljesítését megvizsgáló szakértői csoportok legutóbbi értékelései is.

Fotó: Presidency.ro

„Egyetlen tagállam úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja ezeket a realitásokat, és megakadályozza az egyöntetű európai döntést, ami érthetetlen az egész Európai Unió számára. Ausztria sajnálatos és megalapozatlan magatartása (...) azzal a kockázattal jár, hogy aláássa az európai egységet és kohéziót, amelyre olyan nagy szükségünk van, különösen a jelenlegi geopolitikai helyzetben” – olvasható az elnöki hivatal honlapján közzétett sajtónyilatkozatban.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Románia továbbra is felelősségteljesen, eltökélten és jóhiszeműen fog fellépni az Európai Unió belső biztonságának megerősítéséért, ahogyan eddig is tette. Ugyanakkor köszönetet mondott valamennyi tagállamnak és az Európai Bizottságnak, amelyek – elismerve Románia érdemeit az EU külső határainak védelmében és az európai projekt megerősítésében – támogatták az ország schengeni csatlakozását.

Iohannis szerint Romániának továbbra is stratégiai célja marad a csatlakozás a belső határellenőrzés nélküli térséghez. „Románia nem torpan meg! A schengeni csatlakozás stratégiai célunk, és nem állunk meg, amíg el nem érjük” – zárta sajtónyilatkozatát.

Nicolae Ciucă: mélységes csalódást okozott az osztrákok megalapozatlan vétója

„Mélységes csalódását” fejezte ki csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfő amiatt, hogy nem született konszenzus Románia schengeni csatlakozásáról. A Victoria-palotában nyilatkozó miniszterelnök megalapozatlanak nevezte Ausztria vétóját. Emlékeztetett arra, hogy valamennyi tagállam készen állt „megnyitni Schengen kapuját” Románia előtt, elismerve az ország felkészültségét és az EU külső határainak védelmére tett erőfeszítéseit, egy ország kivételével.

„Azért nem születhetett ma egyöntetű döntés, mert Ausztria megtagadta Románia belépését a schengeni térségbe. (...) Őszintén sajnáljuk és nem értjük Ausztria merev álláspontját” – jelentette ki Nicolae Ciucă.

Fotó: Gov.ro

A miniszterelnök megköszönte a többi tagállamnak, az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek és más európai intézményeknek, hogy „érvekkel, tényekkel és adatokkal alátámasztva” támogatták Romániát. Ausztria vétóját pedig megalapozatlannak nevezte. Elmondta, hogy Románia tételesen cáfolta azokat az illegális migrációval kapcsolatos adatokat, amelyekre Bécs a döntését alapozta. „Még csak nem is hazai becslésekre hivatkoztunk. Azokat az uniós intézményektől származó adatokat használtuk fel, amelyeknek továbbra is az európai döntések alapját kell képezniük” – jelentette ki.

Nicolae Ciucă emlékeztetett arra, hogy Románia aktív szerepet vállalt a migrációs nyomás csökkentésére irányuló közös európai megoldások kidolgozásában, és konkrét javalatokat terjesztett az Európai Bizottság elé. 'Őszintén sajnáljuk és nem értjük Ausztria merev álláspontját' - fogalmazott a kormányfő.

Elmondta azt is, hogy Románia újraindítja a schengeni csatlakozási folyamatot, és fogytatni fogja ennek az „országos stratégiai célnak” az eléréséhez szükséges tárgyalásokat. „Bár sajnáljuk a mai döntést, (...) motivál bennünket a folytatásra” – zárta nyilatkozatát a kormányfő.

Lucian Bode: Oroszországot megörvendezteti a Romániával szemben történt újabb igazságtalanság

Ausztria belpolitikai érdekei háttérbe szorították az Európai Unió alapelveit – jelentette ki Lucian Bode belügyminiszter az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának brüsszeli ülése után, amelyen elutasították Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

„Ez vízválasztó pillanat nemcsak Románia, hanem az egész Európai Unió számára” – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette, hogy az Európai Unió működését, valamint a szabadságon, biztonságon és a jogérvényesülésen alapuló térséget meghatározó alapvető értékek háttérbe szorultak egyetlen tagállam, Ausztria belpolitikai érdekei miatt.

A miniszter emlékeztetett, hogy Ausztria februárban még támogatásáról biztosította Romániát, majd a Salzburg Fórum november 17-i ülésén megerősítette ezt az álláspontját, egy nappal később azonban bejelentette, hogy mégsem támogatja Románia schengeni csatlakozását, és ennek megfelelően szavazott a csütörtöki ülésen is.

Fotó: Agerpres

Bode „mélyen igazságtalannak” tartja Bécs döntését, egyrészt azért, mert Románia polgárai az ország 2007-es uniós csatlakozása óta bebizonyították az EU melletti elkötelezettségüket, másrészt azért, mert az osztrák vétó „tudatosan figyelmen kívül hagyja” azt a tényt, hogy Románia eleget tett a csatlakozás valamennyi feltételének.

A tárcavezető elfogadhatatlannak tartja, hogy Ausztria „a játék végén változtatott a szabályokon”. „Nem Romániát kell méltatlanul és indokolatlanul megbüntetni Ausztria belügyei miatt. Szolidárisak vagyunk, támogatást és megoldásokat ajánlottunk, de nem vagyunk felelősek az osztrák helyzet miatt" - hangsúlyozta Bode.

Lucian Bode kijelentette, hogy a Románia schengeni csatlakozása elleni szavazás „az EU egésze elleni szavazás” volt, ami megörvendeztet „egyes unión kívüli szereplőket”.

A belügyminiszter azt mondta, hogy történelme során Romániával több igazságtalanság is történt, amelyek hátterében a legtöbbször Oroszország állt. „Érzésünk szerint Oroszországot megörvendezteti a Romániával szemben történt újabb igazságtalanság. (...) Önök szerint Oroszország nem örül annak, hogy Románia nem integrálódott teljes mértékben az Európai Unióba? Ez számára kedvező döntés volt” – fogalmazott Bode.

Hozzátette, hogy a schengeni csatlakozás továbbra is Románia országos célkitűzése. „Erőfeszítéseink lankadatlanok maradnak, amíg Románia el nem foglalja helyét a nagy európai családban. (...) Meggyőződésem, hogy helyre fogjuk hozni ezt a Romániával, a polgáraival szemben elkövetett hatalmas igazságtalanságot, mert az Európai Unió elvei felül fognak kerekedni a pillanatnyi érdekeken” - nyilatkozta a belügyminiszter.

Marcel Ciolacu: Ausztria szavazata „karácsonyi ajándék Vlagyimir Putyinnak”

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint az osztrák jobboldali kormány szembement az Európai Unió tagállami többségének akaratával. A politikus csütörtökön a Facebook-oldalán reagált.

„Az Európai Unió tagállamainak elsöprő többsége ma azt mondta, Románia megérdemli, hogy a schengeni térségben legyen! Az uniós tagállamok elsöprő többsége elismerte Romániának a cél elérése érdekében tett hihetetlen erőfeszítéseit! Köszönöm hazánk igaz barátainak! Sajnos, Hollandia konjunkturális szavazata mellett - amelyik leszögezte, hogy nincs Románia ellen - Ausztria jobboldali kormánya ma úgy döntött, hogy szembemegy az Európai Unióval” – írta bejegyzésében a PSD elnöke.

Fotó: Agerpres

Ciolacu úgy vélekedett, hogy Ausztria szavazata „karácsonyi ajándék Vlagyimir Putyinnak”.

„Az európai egységre és stabilitásra ma súlyos csapást mért egy olyan állam, amely ezekben a nehéz időkben úgy döntött, hogy elhagyja európai bajtársait, és helyettük orosz érdekeket szolgál. Egyértelmű, hogy Ausztria elszakadt Európától. Ennek az abszurd szavazásnak bizonyára lesznek következményei Ausztriára nézve! Az európai államok nem fogják elfelejteni, hogy az osztrák jobboldali kormány mai döntése súlyos következményekkel jár az európai jövőre nézve. Romániának nincs szüksége Ausztria engedékenységére! Mi csak tisztességes bánásmódot akarunk, azt a tiszteletet, amelyik bármely más európai államnak kijár” – olvasható a képviselőház elnökének bejegyzésében.

Ciolacu megköszönte az európai szociáldemokratáknak, hogy kiálltak Románia mellett, ugyanakkor kifejtette: a jobboldalnak szembe kell néznie ezzel a helyzettel, amely „óriási problémát okoz magának az Európai Uniónak”.

„A jobboldali osztrák kancellár gesztusa az európai jobboldal kudarca is egyben, amely nem volt képes megoldani ezt a helyzetet. Egész Európa nekünk ad igazat, mindannyian tudjuk, hogy most az igazság Románia oldalán van. Tovább kell lépnünk, Romániának jövő héten az Európai Tanács elé kell vinnie az ügyet! Nem adjuk fel!” – írta Ciolacu.

Corina Creţu: külön szavazást kellett volna kérni

Romániának külön szavazást kellett volna kérnie a maga számára, és külön Bulgária számára az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén – jelentette ki csütörtökön Corina Creţu volt európai biztos.

„Ausztria és Hollandia Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozása ellen szavazott, a holland képviselő pedig kifejtette, hogy országa felkészületlennek tartja Bulgáriát. Ausztria nyíltan ellenezte Románia csatlakozását. Ez szomorú Románia számára, amelynek - véleményem szerint - külön szavazást kellett volna kérnie Románia és külön szavazást Bulgária számára. Még van remény az Európai Unió Tanácsának december 15-i ülésén” – írta Facebook-bejegyzésében az európai parlamenti képviselő.

Fotó forrása: Corina Crețu Facebook-oldala

A volt európai biztos szerint „köszönetet kell mondanunk azonban az Európai Unió cseh elnökségének, amely az elmúlt hat hónapban nagymértékben támogatta Romániát”.

Creţu szerint az EU elnökségét január elsején átvevő Svédország nem szándékszik ismét napirendre tűzni a schengeni csatlakozás kérdését, emiatt majd a spanyol elnökség idején, 2023. július elsejétől kezdődően reménykedhetünk ismét egy pozitív döntés megszületésében, mivel Spanyolország határozott támogatója Románia csatlakozásának.

„Rossz nap ez Románia számára, amit a romániaiak nem érdemelnek meg” – írta még bejegyzésében EP-képviselő.

Cătălin Drulă: mélyen igazságtalan Románia elutasítása

„Mélyen igazságtalannak” nevezte a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának döntését, amellyel elutasította Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe. Cătălin Drulă szerint Lucian Bode belügyminiszternek le kell mondania.

Fotó: Agerpres

Drulă Facebook-bejegyzésében azt írta, a romániaiak megérdemlik a schengeni tagságot, „sok munkával és komolysággal” kiharcolták maguknak ezt a jogot. Az osztrák kormány álláspontja „diszkriminációként fog bevonulni a történelembe”. „Megmagyarázhatatlan a Klaus Iohannist és a PNL-t is soraiban tudó Európai Néppárt álláspontja is. Tegnap az EPP vezetője ott állt az osztrák kancellár mellett, miközben utóbbi kifejtette, hogyan tagad meg tőlünk egy törvényes jogot, olyan okokból, amelyek nem Románián múlnak” – fogalmazott az USR vezetője.

Az ellenzéki párt elnöke ugyanakkor úgy véli, az illetékes hazai politikai vezetőknek vállalniuk kell a felelősséget jelen helyzetben. „Lucian Bode belügyminiszternek le kell mondania” a kudarc miatt, ami pedig az ország külpolitikájának vezetőjét, Klaus Iohannist illeti, „ez a nap végérvényesen megpecsételte üres elnöki mandátumait” – nyomatékosította.

Kelemen Hunor: „Gyalázatos döntés”

Amint a Maszolon megírtuk, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Románia kormányfő-helyettese „gyalázatos döntésnek” nevezte az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki, a Románia és Bulgária schengeni csatlakozását elutasító határozatát.

„Ausztria vétója helytelen, erkölcstelen, észérvektől mentes, szégyentelen politikai játszmára vall. Igen, gyalázatos ez a döntés, amely valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul. A jóérzés ellen, az Unión belüli szabad mozgást lehetővé tévő törvénykezések ellen. Románia 11 éve teljesítette a csatlakozáshoz szükséges technikai kritériumokat, a schengeni övezet tagországainak támogatását élvezi, amelybe belerondított Ausztria. Álszent döntésével azt bizonyította be, miként tiporhatók lábbal ezek a közös értékek és szabályok” – írta hivatalos Facebook-oldalán Kelemen Hunor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?