Ausztria megvétózza Románia és Bulgária felvételét a határőrizet nélküli övezetbe

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter csütörtök reggel bejelentette, hogy Románia és Bulgária schengeni térséghez való csatlakozása ellen szavaz az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának Brüsszelben zajló ülésén.

Gerhard Karner osztrák és Ivan Demerdzsev bolgár belügyminiszter Brüsszelben | Fotó: Agerpres/EPAKarner az ülés megkezdése előtt nyilatkozta ezt. Az osztrák belügyminiszter szerdán is megerősítette országa azon döntését, hogy megvétózza Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Az EFE hírügynökség beszámolója szerint Karner az osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban azt mondta, Ausztria vétója „vészjelzés” az Európai Bizottság számára, hogy hozzon hatékony intézkedéseket az EU külső határainak ellenőrzésére, a migránsoknak az EU területére való illegális belépésének megfékezésére, különösen a balkáni útvonalon.

Ausztria az egyetlen uniós tagország, amely ellenzi Románia felvételét a schengeni övezetbe. Bulgária csatlakozását Ausztria mellett Hollandia is ellenzi.

Korábban Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos azt nyilatkozta, hogy Horvátország, Bulgária és Románia technikailag készen áll arra, hogy csatlakozzon a schengeni térséghez, s „az Európai Unió gyengébb lenne a schengeni bővítés elmaradásával”. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?