FRISSÍTVE – „Lépcsőzetesen” csatlakoztatnák Romániát, intenzív vitára számít a belügyi biztos

FRISSÍTVE: Ausztria – egyedüli uniós tagként – határozottan ellenzi Románia felvételét az Európai Unió belső határőrizet nélküli térségébe, a schengeni övezetbe, de abba belemenne, hogy 2023-ban több feltételt teljesítve, „lépcsőzetesen” hajtsák végre a bővítést Romániával. FRISSÍTÉS: Ylva Johansson intenzív vitára számít az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter korábban közölte, hogy a Ausztria megvétózza Románia és Bulgária felvételét az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén, és csak Horvátország schengeni felvételét támogatja. Karner szerint a két kelet-közép-európai, illetve balkáni ország technikailag még nem áll készen a csatlakozásra, és arra hivatkozott, hogy illegális migránsok „özönlötték el” Ausztriát Románia és Bulgária irányából.

Korábban Karl Nehammer osztrák kancellár is azt hangoztatta, hogy az idén Ausztriába érkezett 100 ezer illegális bevándorló közül 75 ezret a román és a bolgár hatóságoknak kellett volna feltartóztatniuk, s ez is azt jelzi, hogy még nem állnak készen a schengeni tagságra.

Brüsszeli források a G4Media portálnak azt nyilatkoznának, hogy Ausztria további feltételeket szabna Romániának, és abba beleegyezne, hogy ezek teljesülése esetén, „lépcsőzetesen” hajtsák végre Románia felvételét. Elsősorban a határőrizet szigorítását várják el Romániától. 

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szerint Románia és Bulgária csatlakozásának megvétózása egyben figyelmeztetés az Európai Bizottságnak, amelytől határozottabb fellépést várnak az illegális migráció felszámolása terén, és jobb együttműködésre akarják bírni a közös határőrizeti intézmény, a Frontex keretében.

A román politikusok szerint Ausztria a belső migrációs válságkezelési kudarcának a felelősségét próbálja áthárítani Romániára, Bulgáriára és az Európai Bizottságra. Az EB és az Európai Parlament korábban támogatta a román és a bolgár tagfelvételt, és az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának is ezt javasolta.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos azt nyilatkozta csütörtökön, hogy Horvátország, Bulgária és Románia technikailag készen áll arra, hogy csatlakozzon a schengeni térséghez, s „az Európai Unió gyengébb lenne a schengeni bővítés elmaradásával”. Szerinte a három ország minden feltételt teljesített, sőt – mint mondta – többet is tett a határok nélküli szabad uniós mozgást biztosító schengeni övezethez való csatlakozásért, mint amennyit az Európai Unió megkövetelt. Kijelentette: a schengeni bővítéssel kapcsolatos, egyes tagállamok részéről fennálló aggályok politikai jellegűek.

Ylva Johansson intenzív vitára számít

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa úgy nyilatkozott az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülése előtt: arra számít, hogy Horvátország teljes támogatást kap, és hogy „kezelni tudják Románia és Bulgária helyzetét”.

Ylva Johansson, az unió belügyi biztosa Brüsszelben | Fotó: Agerpres/EPA

Johansson érdeklődéssel várja a Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával kapcsolatos vitát, amely „intenzívnek” ígérkezik. „Remélem, a mai napon megszületik a döntés Romániáról és Bulgáriáról” – tette hozzá. „2011 óta ez az első alkalom, hogy új lendületet kaphatunk Romániával és Bulgáriával kapcsolatban, és arra számítok, hogy mindkét ország számára egyértelmű lesz a Schengen felé vezető út” – jelentette ki a belügyi biztos.

Az osztrák állásponttal kapcsolatban elmondta, Ausztria migrációs nyomás alatt van, ezért újabb intézkedéseket foganatosítanak a nyugat-balkáni útvonalon érkező migrációs hullám megállítására. „A csapatom szerdán osztrák hivatalosságokkal együtt Belgrádban járt az intézkedések fokozása érdekében. Már több mint 500 Frontex-alkalmazottunk van a helyszínen, de készen állunk arra, hogy még többet küldjünk. Számos olyan lépést teszünk, amelyek nemcsak a schengeni bővítés, hanem az EU-n belüli migráció helyes kezelése szempontjából is fontosak” – nyilatkozta Ylva Johansson.

Értesülés: Németország megzsarolhatta Ausztriát a schengeni bővítésről szóló vitán

Egy Brüsszelben dolgozó külföldi újságíró azt állítja, hogy Németország az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtökön zajló ülésén azzal fenyegetőzött, hogy megakadályozza Horvátország schengeni csatlakozását, ha Ausztria nem szavazza meg Románia és Bulgária felvételét.

Jack Parrock újságíró, több kiadvány, többek között a The Telegraph, a The Times, a Politico és a Deutsche Welle tudósítója a Twitteren azt írta, hogy a belügyminiszterek tanácsának ülésén nem tudtak egyhangúságot elérni Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozásáról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?