banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Felújított, bővített napközi otthont avattak Gyergyószentmiklóson

A magyar állam támogatásával bővített katolikus napközis óvodát avattak szombaton Gyergyószentmiklóson.

A felszegi Munkás Szent József-templom mellett található, a Kós Károly Általános Iskola szervezeti kötelékében működtetett óvoda 32 millió forintos (közel 450 ezer lejes) anyaországi támogatásból megújult, napközis foglalkozást és étkeztetést is lehetővé tevő, bővített épületben kapott helyet. A húsz gyermeknek korszerű nevelést és elhelyezést biztosító oktatási intézményt Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek szentelte fel.Fotók: MTI/Miniszterelnökség

Az ünnepélyes szalagvágás után Soltész Miklós, a magyarországi Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára rámutatott: egy kis óvodai csoportnak is nagy szerepe van abban, hogy a városrészben megmaradjanak a fiatal családok, merjenek gyermeket vállalni, magyarságuk és hitük megtartására, továbbadására nevelni őket.

Úgy értékelte: válaszolni kell azokra az elképesztő törekvésekre, amelyek manapság „a gyermekek életének megrontását, a teremtett világ természetességének átalakítását” célozzák. A magyar kormány egyrészt jogszabályokkal reagál erre, másrészt a támogatási politikával is küzd ellene, az egyházakkal és a Kárpát-medencében élő magyarság vezetőivel összefogva segíti a hit és a magyar kultúra továbbadásában kulcsszerepet játszó magyar óvodákat és tanintézményeket.

„Nemcsak keresztény hívőket nevelnek ezek az iskolák, hanem magyarságukban megmaradó fiatalokat is. Ha ez a kettős cél sikert ér el, márpedig hisszük, hogy sikert fog elérni, akkor a megmaradás is biztosítva lesz” – jelentette ki az államtitkár.

Soltész Miklós szerint a magyarság nem fogadhatja el, hogy nyugati politikusok és ideológusok „le akarják térdepeltetni”, és azt sem fogadhatja el, ha a nyelvétől, kultúrájától akarják megfosztani. Az államtitkár szerint tíz év elteltével Magyarországnak ma már sokkal jobb a kapcsolata szomszédaival és ez annak is köszönhető, hogy a külhoni támogatások nemcsak az ott élő magyarokat gazdagítják, hanem rajtuk és befizetett adójukon keresztül, szakértelmük által a szomszéd államokat is.

Soltész Miklós közölte: Gyergyószentmiklóson, a város központi részén található Fogarasy Mihály Műszaki Líceumot is magyar állami támogatásból újítják fel. A magyar kormány korábban 80 millió forinttal segítette a tervek előkészítését és a legsürgősebb munkálatok elvégzését, a továbbiakban pedig több mint egymilliárd forintot fordít a térség szakoktatási központjaként számon tartott iskola épületegyüttesének felújítására.

banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?