A Gyergyói-medencében tervezett Egyfeszt lehet az erdélyi Művészetek Völgye

Négy napos összművészeti, kulturális és zenei fesztivált szervez Egyfeszt néven a gyergyószentmiklósi Ice Flora Alapítvány július 29. és augusztus 1. között. Az esemény célja az, hogy (ismét) megkeresse Gyergyó helyét a Kárpát-medencei kulturális turisztikai térképen, és felhelyezze azt oda – hangzott el a szervezők részéről a kedden tartott gyergyószentmiklósi sajtóeseményen.

Kedden mutatták be a szervezők az első alkalommal megrendezni kívánt Egyfeszt programsorozatról szóló elképzeléseiket Gyergyószentmiklóson. Mint elhangzott: a programokat úgy állítják össze, hogy a lokális elemek a globális térbe helyezik és gazdasági funkciót próbálnak adni a művészeteknek. Ennek megfelelően olyan fesztiválprogramot állítottak össze, amely egyrészt a környékre vonzza a tudni-, szórakozni vágyókat, kulturális, művészeti, szórakoztató és turisztikai programokat kínálva, ugyanakkor megismerteti a Gyergyói-medence helyi értékeit, különös, történelmi és földrajzi adottságaiból fakadó egyedi kultúráját.

A fesztivál tervezett helyszínei kiterjednek a teljes medencére, különösen figyelve minden település jellegzetességeire és ikonikus helyeire. Ilyen módon helyszínné alakítják a gyergyószentmiklósi örmény templomot, a Főteret, a sétáló utcát, a Salamon Ernő Gimnáziumot, az újfalvi Kőbányát, a szárhegyi Lázár-kastélyt, a ditrói nagytemplomot, a Gyilkos-tó környékét, a csomafalvi sípályát, az alfalvi István pap parkot, vagy éppen a remetei Svájci Házat – hangzott el.

Jön Deák Bill Gyula és az Omega

Mindezek mellett, a kapolcsi Művészetek Völgyéhez hasonlóan tematikus udvarokat működtetnek majd a tervek szerint. Így lesz majd Színház- és Könyvudvar, Folk-udvar, Jazz-udvar, Retro-udvar, Alter-udvar, Örmény-udvar, Csend-udvar, Mozi, ahol egésznapos tevékenység folyik: workshopok, beszélgetések, élménybeszámolók, táncházak, irányzatnak megfelelő élőzenés afterpartyk, borkóstolók, gyerektáncház, foglalkozások válthatják egymást.

Az események sorában nagy hangsúlyt kap majd a képzőművészet, e kapcsán egy kurátor vezetésével gyergyói alkotók munkái jelennek meg a város terein, vagy rendhagyó módon üzletek kirakataiban. De interaktív graffiti-lehetőség is adódik vezető művészekkel a város üres falain. A tervek szerint Gyergyószentmiklós sétálóutcája gasztro-utcává alakul át a fesztivál napjaiban

A gyergyószentmiklósi zenei életet olyan együttesek képviselik a fesztiválon mint a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a No Sugar és a Teddy Queen. Mellettük olyan magyar pop és alternatív zenekarokat, előadókat sorakoztatnak fel, mint Deák Bill Gyula, az Omega és még sokan mások, akiket egyelőre meglepetésnek szánnak a program összeállítói.

Népzene, színház és természetjárás

A Folk-udvar mellett a népzenei színpadnak a gyergyószárhegyi Lázár-kastély ad majd helyet, ahol a székelyföldi zenészek mellett a Csík Zenekar, a Muzsikás, Szalonna és Bandája fog esténként koncertezni, táncházat muzsikálni, gyergyói népzenéről előadásokat tartani Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója szervezésében. Más színpadon, de ugyancsak a népzenei vonulatot erősítve és azzal párhuzamot vonva Boban Marković és fiának zenekara lép fel Básits Brankával közösen. Ugyancsak a kastély ad majd helyet az Arany Griff Rend harci bemutatóinak.

Az esemény színházi felhozatala a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház produkcióira támaszkodik, de lesz mellettük néhány utcaszínházi és vásári komédiás produkció is, több erdélyi és magyarországi társulat előadásában. Az építőművészet gyergyói vonatkozásait és a lokális jellegzetességek bemutatóját megismerhetik majd a látogatók, előadások és a Gyergyóikum-túra kereteiben.

A medence növény- és állatvilágával, természeti szépségeivel, turisztikai programok révén ismerkedhet meg a fesztiválozó, amit a szervezendő, vezetett szekértúrák, siklórepülés, hegymászás, barangolások programjai kínálnak.Fotó: Egyfeszt

A szervezők a Maszol érdeklődésére felsoroltak néhány kuriózumnak minősülő programpontot is. Ilyenek a komolyzenei koncertek a Súgó barlangban, egy rendkívüli zenei performansz a Gyilkos-tón, és az újfalvi Kőbányában is készülnek egy teljesen egyedi és feledhetetlen eseménnyel.

Mint megfogalmazták: az Egyfeszt elsődleges célcsoportja a székelyföldi, erdélyi, magyarországi, 25-50 év közötti, kulturáltan szórakozni, tudni, megismerni vágyó, művészetkedvelő-fesztiválozó közönség.  Emellett természetesen megszólítják a fiatalabb (18-24) generációt is, és remélik, hogy néhány év múlva a Gyergyóra és programjaikra kíváncsi teljes Kárpát-medencét.

A kezdeményezők meggyőződése, hogy középtávon, a most induló Egyfeszt egy igen komoly pillére lesz a székelyföldi és ezen belül elsősorban a Gyergyó-medencei kulturális turisztikai törekvéseknek, kihatva nemcsak a lokális értékek promóciójára, hanem a környék gazdasági életére is. „Reméljük, hogy ösztönözni fogja a helyieket a kultúrafogyasztásra és annak teremtésére, valamint a kívülről jövő értékek áramlásának erősítését, ezzel növelve az ehhez köthető mindenféle kulturális, gazdasági, társadalmi jólét iránti igényeket!” – fogalmaztak a program szervezői. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?