Ezért akadozik az oltásra való feliratkozás a háziorvosokon keresztül

Bár sokan folyamodnak hozzájuk segítségért, nehézkesen lehet az oltás második szakaszára feliratkozni a családorvosokon keresztül. Dr. Soós Szabó Klára, a Hargita Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke szerint a pácienseknek "csak végső esetben" kellene a családorvosukhoz fordulniuk a regisztrálásért, hiszen utóbbiak feladata elsősorban a gyógyítás.

Mint ismert, az oltás második szakaszában eredetileg a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók mellett a 65 év felettiek és a krónikus betegek iratkozhattak fel a vakcina beadatására a regisztrációs platformon keresztül. A kormány szerdán a jogosultak körét jelentősen bővítette.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ezekben a napokban sok idős ember vagy krónikus beteg a háziorvosától kért segítséget a feliratkozáshoz, annál is inkább, mert az oltásról tájékoztató kormányzati honlap szerint (lásd keretes írásunkat) ezt megtehették. A kormány azzal próbálta a hozzájuk fordulók támogatására ösztönözni a háziorvosokat, hogy 30 lejt ígért számukra minden immunizált páciensükért. Ennek ellenére az idősek vagy a krónikus betegek csak nehézkesen kaptak tőlük segítséget. Utóbbiak számára külön gondot jelent, hogy sok esetben nem szerepelnek krónikus betegként a nyilvántartásban, ezért a platform nem is engedi feliratkozni őket.

Az oltásra való feliratkozatás módozatai. Az oltásról tájékoztató kormányoldal szerint több módon is lehet időpontot igényelni az oltási kampány második szakaszában a vakcina beadatására a regisztrációs platformon keresztül. A 65 évesnél idősebbek feliratkozhatnak egyénileg (a személyi számuk jelzi az életkorukat), a háziorvosuk, egy hozzátartozójuk, a helyi polgármesteri hivatal szociális osztályának, illetve a call center segítségével. A krónikus betegek, életkoruktól függetlenül a háziorvosuktól, polgármesteri hivatal szociális osztályától és a call centertől kérhetnek segítséget. A kulcsfontosságú ágazatokban dolgozókat a munkaadójuk regisztrálja a platformon.

Dr. Soós Szabó Klára, a Hargita Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke a segítségnyújtás akadozását a Maszolnak azzal magyarázta, hogy a páciensek regisztrálása a platformon szerinte nem az orvosok feladata, és hátráltatja őket a gyógyító munkájukban.

"Orvosokat adminisztratív tevékenységbe terelni egy olyan helyzetben, amikor az országban, főleg a családorvosok tekintetében nagyon nagy szakemberhiány van, azt jelenti, hogy ezeket az embereket eltávolítják a gyógyításból. Nagyon fel vagyunk háborodva. Ezt jelentettük az egészségügyi minisztérium nak” – mondta el a szakember. Hozzátette: többször is egyeztettek már erről a családorvosok és a kormány képviselői.

Dr. Soós Klára szerin az oltásra bárki regisztrálhatja az időseket és a krónikus betegeket: családtag, barát, szomszéd. "Nincs megállapítva, hogy a családorvoson keresztül kellene ezt megtenni” – jelentette ki. Azt is elmondta: krónikus betegek esetében sincs igazoláskiállítási kötelezettsége a családorvosoknak, mivel ezeknek a pácisenseknek "biztosan van a kezükben legalább egy orvosi papír" (lelet, kórházi kibocsátó, recept stb.), amiből kitűnik, hogy nekik milyen egészségügyi problémájuk van.

„A másik dolog, hogy létezik egy informatikai rendszer az egészségügyi pénztárnál, amibe rengeteg pénzt beleöltek. Miért kéne a családorvos igazolja a betegséget, amikor ebben a rendszerben minden megtalálható? Miért nem csatlakoztatják az oltási platformot ehhez a rendszerhez?” – kérdezett vissza  a szakember. Megjegyezte: nem lehet lebénítani egy rendelőnek a gyógyító tevékenységét azért, hogy „titkárnőt, telefonistát csináljanak a családorvosból".

"Nem szeretnénk elhanyagolni a betegeinket"

Mindemellett Dr. Soós Klára szerint a  családorvosok nem zárkóznak el a segítségnyújtás elől olyan esetekben, amikor a páciensükről tudják, hogy nincs telefonjuk, internet-elérésük vagy nincs olyan ember a környezetükben, aki a regisztrációban segítene neki.

„De azt a felelőtlenséget, hogy tömegesen ezt végezzük és ne a gyógyító tevékenységet, mi nem óhajtjuk megtenni. Nem szeretnénk elhanyagolni a betegeinket” – szögezte le a családorvos. Megjegyezte: a regisztrációs platform bonyolult, nem mindenki tud benne navigálni, ráadásul több alkalommal is lefagyott. Kitért ugyanakkor a CallCenteres megoldásra is, aminek hívásakor akár háromnegyed órát is várni kell az operátor jelentkezésére, ráadásul hiányoznak a magyar nyelvű munkatársak.

A szakember elmondta: a családorvosok regisztrálják azokat a betegeket, akik hozzájuk fordulnak egészségügyi ellátásért, vagy akik náluk kapják meg az influenza elleni oltást, ám mindeközben zajlik a gyógyítás és más oltások beadása is, például a csecsemőknek. Leszögezte: az oltásra jelentkezők lehetőleg a legvégső esetben forduljanak a regisztrációét a családorvosokhoz, használják a többi megadott lehetőséget, beleértve az önkormányzatok szociális irodáit is.

„Ne akadályozzák az orvosi tevékenységünket! Nekünk ahhoz plusz pénzalapunk nincs, hogy személyzetet alkalmazzunk erre. Azon kívül nem lenne elég plusz személyt alkalmazni, szükség volna plusz helyiségre, telefonvonalra, számítógépre. Így is nagyon kevesen vagyunk családorvosok, kevés személyzettel tudunk dolgozni az alulfinanszírozás miatt” – hívta fel a figyelmet Dr. Soós Szabó Klára.

(Borítókép: Kocsis B. János)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?