Ennyivel kerül többe az élet most, mint egy évvel korábban

Az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal nőttek az utóbbi egy hónapban, míg az elmúlt egy esztendő változását figyelembe véve a drágulás már számottevő, mintegy 14 százalékos. Az élelmiszerek ennél nagyobb mértékben drágultak, az étolaj és a burgonya áremelkedése szemet szúróan magas, előbbi 48, utóbbi 41 százalékkal került többe 2022 júniusában, mint egy évvel korábban.

Összességében véve az élelmiszerek és a nem élelmiszeripari termékek fogyasztói ára átlagosan 16 százalékkal, míg a szolgáltatásoké mintegy 8 százalékkal drágultak 2021 júliusa és 2022 júniusa között – derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb felméréséből, amit csütörtökön tettek közzé. Szinte nincs olyan termék vagy szolgáltatás Romániában, amely ne drágult volna, csupán az áremelkedés mértéke különbözik.

Fotó: Gábos Albin

Az élelmiszerek között a malomipari termékek 32 százalékkal drágultak, ehhez képest a pékáruk áremelkedése enyhébb, 23 százalékos. A kenyér ára is számottevően nőtt, 24 százalékkal került többe 2022 júniusában, mint egy évvel korábban. A zöldségek és a gyümölcsök átlagosan véve 21 százalékkal drágultak, de kiemelkedő a burgonya árnövekedése, amely 41 százalékos a tavaly nyárhoz viszonyítva. Az étolaj ára drasztikusan nőtt az elmúlt 12 hónapban: idén júniusban mintegy 50 százalékkal kellett többet fizetni literjéért, mint tavaly ilyenkor. A tehéntejért idén 15 százalékkal kellett többet fizeni, míg a tehén- és a juhtúró 17, illetve 18 százalékkal került többe. A kristálycukor 18 százalékkal, a méz pedig 6 százalékkal drágult egy év leforgása alatt. A hústermékekért és -konzervekért átlagosan 12 százalékkal kell többet fizetni. A élő hal ára nőtt a legnagyobb mértékben, 17 százalékkal, a sertés- és a növendékhús 12, míg a baromfitermékek ára 15 százalékkal drágult egy év alatt.

A nem élelmiszeripari termékek közül a földgáz 70 százalékos áremelkedése viszi a prímet a 35 százalékos üzemanyagár-drágulás előtt, az elektromos áram fogyasztói ára pedig 22 százalékkal kerül többe most, mint tavaly ilyenkor. A gyógyszerek, a ruhaneműk, a tisztálkodási és tisztítószerek, az autóalkatrészek és az elektronikai cikkek ára 5, míg a könyveké, újságoké és magazinoké 8 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások árai közül a közüzemi (csatornázás, ivóvíz, szemétszállítás) díjak nőttek a legjelentősebb mértékben, mintegy 18 százalékkal. Ebben a kategóriában a postai, illetve kézbesítési díjak 15 növekedése is jelentős, nemkülönben a közszállítási árak átlagosan 10 százalékos növekedése. A Román Vasúttársaság (CFR) az egyetlen olyan szolgáltató, amely a vizsgált időszakban, tehát tavaly július és idén június között nem emelt árat, azonban a légi közlekedés közel 29 százalékkal drágult, a közúti személyszállítás pedig 12 százalékkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?