Tényként fogadják el az éghajlatváltozást a romániaiak

Melegebbnek és szárazabbnak érzékeli az éghajlatot a 15-20 évvel korábbinál a romániaiak többsége, derül ki egy friss kutatásból, amelyben a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) munkatársa is részt vett.

A BBTE részéről dr. Adina-Eliza Croitoru, a Földrajz Kar professzora, a karon működő Fenntartható Fejlődés Kutatóközpont munkatársa kapcsolódott be abba a mintegy 2200 fős mintán végzett kutatásba, mely azt vizsgálta, hogy Románia lakosai hogyan érzékelték az éghajlatváltozást, miben látták a hatásait, és mekkora jelentőséget tulajdonítottak a kérdésnek 2020 tavaszán, a kijárási korlátozások időszakában, derül ki az egyetem közleményéből. A kutatás olyan változókat is figyelembe vett, mint a megkérdezettek neme, életkora, iskolai végzettsége, illetve lakókörnyezete (vidék, város). A tanulmány nemcsak nemzeti léptékben, hanem regionális bontásban (NUTS 2-es fejlesztési régiók szintjén) is vizsgálta a kérdést.Az éghajlatváltozásnak tulajdonított fontosság egyenesen arányos a mezőgazdasági foglalkoztatottsággal

Kutatások bizonyítják (Bacha et al. 2021; Sullivan and White, 2020), hogy azok a közösségek, amelyek közvetlenül támaszkodnak a természeti erőforrásokra (halászok, mezőgazdászok vagy favágók), intenzívebben tapasztalják az éghajlatváltozás hatásait, mint a városokban élő, a természeti erőforrásokat csak közvetetten igénybe vevő csoportok. Az éghajlatváltozással kapcsolatos percepciók vizsgálata azért különösen aktuális Románia vonatkozásában, mert az európai országok közül itt a legmagasabb a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya (21,2 százalék).

A többség szerint az éghajlatváltozásért az ember a felelős

A kutatás eredményei nemzeti léptékben azt mutatják, hogy az éghajlatváltozást tényként fogadják el az ország lakói, még ha úgy érzik is, hogy a média és a különböző érdekcsoportok eltúlozzák a jelentőségét. A megkérdezettek jelentősebb hányada a kiterjedt erdőirtásokat, az urbanizációt, az ipart és általában az antropogén (emberi) tevékenységeket tette felelőssé a klímaváltozásért.

A legtöbb válaszadó regionális szinten az éghajlatot melegebbnek és szárazabbnak érzékelte, mint 15-20 évvel korábban, véleményük szerint a hótakaró mélységének és a csapadékmennyiségnek a csökkenése, valamint a hőhullámok gyakoriságának növekedése az elsődleges jelzői a klímaváltozásnak, ami egyébként összhangban áll a tudományos megfigyelésekkel.Illusztráció: Borsi Balázs

A nők és a vidékiek érzékenyebbek az éghajlatváltozásra

Finomabb (nemi, életkori, regionális) bontásban is vannak izgalmas következtetések. A Délkelet-romániai fejlesztési régió válaszadói döntően a Fekete-tenger és Duna-delta biológiai sokféleségének csökkenésében érzékelték az éghajlatváltozás legfőbb hatását. A nők az éghajlatváltozás hatásai közül általában több tényezőt érzékeltek, mint a férfiak, ugyanígy a vidékiek a városi lakossághoz képest.

A fiatalabb nemzedék (18 és 29 év közöttiek) inkább az erdőirtásokat nevezte meg az éghajlatváltozás kiváltó okaként, míg a biológiai sokféleség csökkenése és a vízkészleteket elapadása jellemzően inkább a 30 és 44 év közötti korosztály (70 százalék), a vidékiek (73 százalék), valamint a magasan képzett személyek (71 százalék) körében váltott ki aggodalmat. A tengerszint csökkenése miatti aggodalom a korosztályi skálán fölfele haladva egyre csökkent, míg a 18–29 évesek 11 százalékánál jelent meg, a 65 év felettieknek már csak 1 százalékát aggasztotta. A folyóvizek és tavak vízszintcsökkenésének az átlagosnál jóval nagyobb a láthatósága az Északnyugat-romániai (65 százalék), a Nyugat-romániai (62 százalék), valamint a Délnyugat-romániai (62 százalék) fejlesztési régiókban. Az egészségügyi járványok gyakoribbá válása nagyjából egyforma mértékben foglalkoztatott minden korcsoportot, regionális bontásban azonban az Északnyugat-romániai (53 százalék) és Délnyugat-romániai (49 százalék) fejlesztési régiók lakóit az átlagosnál jobban nyugtalanította.

Ez az első statisztikai módszerekkel végzett elemzés, amely országos és regionális szinten is vizsgálja a problémát, és az egyetlen olyan tanulmány, amely a COVID-19 világjárvány idején vizsgálta az éghajlatváltozással kapcsolatos észlelést Romániában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?