Főként a gazdasági válság és a háború veszélyezteti az anyagi biztonságot a romániaiak szerint

A románok több mint háromnegyede tart attól, hogy a gazdasági válság lehetősége, kétharmada pedig attól, hogy a háború veszélybe sodorhatja anyagi biztonságát – derült ki egy friss felmérésből, amelyet kedden ismertetett a Hotnews.ro hírportál.

A IRES közvélemény-kutató intézet a romániai biztosítótársaságokat tömörítő szakmai szövetség (UNSAR) megbízásából májusban végzett telefonos kutatást a pénzügyi kockázatokról és biztosítási kultúráról a romániai lakosság körében.

A megkérdezettek 76 százaléka mondta azt, hogy anyagi helyzetének alakulása szempontjából aggasztónak tartja a gazdasági válság lehetőségét. A válaszadók 68 százaléka tart az infláció, 64 százaléka pedig a háború következményeitől, 61 százaléka egy autóbalesettől, vagy egy tűzvésztől, 57 százaléka pedig egy újabb világjárványtól, vagy egy családtag megbetegedésétől.Mi lesz a pénzünkkel? | Illusztráció: Molnár Boglárka

A felmérésben részt vevők 36 százalékát „nagyon nagy”, 17 százalékát „nagy”, 31 százalékát „bizonyos” mértékben érintette idén az infláció, 16 százalékuk pedig azt állította, hogy kis mértékben vagy egyáltalán nem érzékelte a pénzromlást. A megkérdezettek 27 százaléka állította azt, hogy nőtt, 19 százaléka pedig azt, hogy csökkent a jövedelme az év folyamán, 53 százalékuk bevétele nem változott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A gazdasági helyzet dacára a tavalyi felméréshez képest kétszer annyian, a megkérdezettek 39 százaléka jelezte: reméli, hogy idén többet fog tudni félretenni, 60 százalékuk azonban nem lát esélyt erre. Tíz válaszadó közül négy megtakarításait a bankokra bízná, 25 százalékuk pedig ingatlanba fektetné pénzét.

Kapcsolódók

Kimaradt?