Előrelépés történt a fogyatékkal élők jogainak biztosításában

A tájékoztatás nem megfelelő módja mellett számos hiányosság van a fogyatékkal élő személyeket védő jogszabályban, de ezek közül néhányat sikerült kiküszöbölni az elmúlt egy évben, mondta el csütörtöki ülésszakvégi sajtótájékoztatóján Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője.

Az elmúlt parlamenti ülésszakban jelentős előrelépés történt a fogyatékkal élő személyek védelmében. A rendszerben és a törvényekben szereplő hiányosságok miatt azok a szülők, akiknek fogyatékkal élő gyermekeik vannak, nem jutnak elég információhoz a jogosultságaikat illetően. „Az említett családoknak időközönként értesítéseket kell küldeni a jogosultságokról, és a családorvosnak is tudnia kell segítséget és útbaigazítást nyújtania számukra” – fogalmazott Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője.Csép Andrea | Fotó: ETVElmondta azt is, hogy 2008 óta a fogyatékkal élők számára 500 lej juttatás jár, ami nem változott a bruttó minimálbér növekedésével. Az RMDSZ frakciója által kezdeményezett törvénymódosítás elfogadásával sikerült elérniük azt, hogy minden év március elsején hozzáigazítsák ezt az összeget az előző évi inflációhoz.

Nem kell többé rendszeresen bizottság elé járulni 

A fogyatékosságról mindeddig egy igazoló bizonylatot állítottak ki, amelyet egy bizottság egy-két évente felülvizsgált. Ebben a parlamenti időszakban ezen a téren is sikerült módosítani a törvényt: ezentúl 18 éves korig érvényben marad a fogyatékosságról szóló bizonylat mindazon gyerekek számára, akik az egymást követő két fokozati ellenőrzés során súlyosan fogyatékosnak bizonyulnak. Az erről szóló törvény július 5-től lépett érvénybe.

Korábban a fogyatékkal élők évi 12 szabadjegyet kaphattak vonatra, de az utazás sokak számára nehezen kivitelezhető volt a fel- és leszálláshoz elengedhetetlennek számító körülmények hiánya miatt, ezentúl viszont az utazások során vásárolt üzemanyag ára is elszámolható.

Csép Andrea kiemelte, a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság és a helyi polgármesteri hivatal az a két intézmény, amelynek mindenképpen foglalkoznia kell a fogyatékos személyekkel. „Benne van a feladatkörükben is, hogy a kirekesztett közösségek, a hátrányos helyzetű személyek jogait a biztosítsák” – nyilatkozta a képviselő. Mint elhangzott: a fogyatékkal élők életminőségének javítása kényes és bonyolult téma – de igyekeznek minél több hiányosságra megoldást találni.

(Címlapfotó: Pexels)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?