Ezentúl megbírságolják azt, aki elküld egy nyilvános helyen szoptató kismamát

A képviselőház által csütörtökön elfogadott tervezet szerint kihágásnak minősül, ha bármilyen módon megtiltják egy gyermek nyilvános helyen történő, anyatejjel való táplálását, vagy ha eltávolítanak egy nyilvános helyről egy anyát azért, mert szoptatja gyermekét.Forrás: Adobe Stock

A tervezetet 279 támogató szavazattal és egy tartózkodással fogadta el az alsóház. A jogszabály célja a szoptató anyák hátrányos megkülönböztetésének visszaszorítása és a gyermek táplálékhoz való jogának biztosítása.

A tervezet bírságot helyez kilátásba azok számára, akik kiutasítják nyilvános helyről a legfeljebb kétéves gyermekét szoptató anyát, bármilyen módon megtiltják neki a szoptatást, vagy visszautasítják az édesanya kiszolgálását arra hivatkozva, hogy a gyermekét szoptatja. Ilyen esetekben magánszemélyekre 100 és 500, jogi személyekre 1 000 és 2 000 lej közötti bírság róható ki.

A kihágás megállapítása és a bírság összegének kiszabása az országos fogyasztóvédelmi hatóság, a belügyi szervek vagy a helyi rendőrség hatáskörébe tartozik. A tervezetet a szenátus már megszavazta, a képviselőház volt a döntő fórum az ügyben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?