Elítéli a külügy a négy román törvényhozót, akik az orosz nagykövetségen tárgyaltak

Bogdan Aurescu külügyminiszter pénteken kijelentette, hogy az orosz nagykövetségen meghallgatáson fogadott négy román parlamenti képviselő és szenátor legfeljebb személyes álláspontjának adhatott hangot a megbeszélésen, látogatásuknak „nincs hivatalos értéke”.

A botrányhős Diana Şoşoacă-Iovanovici független szenátor csütörtökön a Facebook-oldalán jelentette be, hogy szerdán három másik törvényhozó kollégájával, Dumitru Coarnă szociáldemokrata párti (PSD) képviselővel, illetve a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) volt tagjaival, Mihai Lasca és Francisc Tobă honatyákkal együtt találkozott Valerij Kuzmin bukaresti orosz nagykövettel. A meghallgatáson az ország „semlegességéről” biztosították a nagykövetet, abban az értelemben, hogy „Románia nem vesz részt a két hadviselő állam, az Orosz Föderáció és Ukrajna közötti háborúban”. Şoşoacă szerint azt is javasolták, hogy „a háborús felek Romániában mint semleges területen folytassanak béketárgyalásokat”.Şoşoacă újabb húzása | Fotó: Agerpres

A külügyminiszter az esetről a Francia Közszolgálati Rádió (RFI) román nyelvű műsorának nyilatkozva leszögezte: véleménye szerint nem is érdemes sokat beszélni erről, mert „semmilyen hivatalos értékkel nem bír”, állami meghatalmazás hiányában a törvényhozók legfeljebb személyes álláspontjukat fejezhették ki a megbeszélésen. „Nem igazán látom értelmét másnak, mint hogy elítéljük ezt a hozzáállást, amely nincs összhangban a román állam hivatalos álláspontjával” – szögezte le Aurescu arra a kérdésre, hogy a külügyi tárca tesz-e valamilyen hivatalos lépést ezzel kapcsolatban.

Aurescu szerint a nemzetközi jogban manapság a semlegesség már nem a vitában részt vevő felekkel szembeni tökéletes pártatlanságot jelenti, hanem inkább az áldozatot támogató magatartást. „Egyértelmű, hogy jelen helyzetben van egy agresszor, Oroszország, amely jogellenesen alkalmaz fegyveres erőt Ukrajna ellen, amely ezzel áldozattá vált. Minden államnak, amely harmadik fél a konfliktusban, tehát nem vesz részt abban közvetlenül, az a kötelessége, hogy az áldozatot segítse, és nem az, hogy fenntartsa a tökéletes semlegesség állapotát” – magyarázta a külügyminiszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Marcel Ciolacu, a képviselőház és a PSD elnöke csütörtökön kijelentette, hogy a párt vezetőségének legközelebbi ülésén javasolni fogja Dumitru Coarnă képviselő pártból való kizárását.

Kapcsolódók

Kimaradt?