banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Ukrán nagykövetség: nevezzék Ukrajna útra a bukaresti orosz külképviseletnek otthont adó utcaszakaszt

A bukaresti orosz nagykövetségnek otthont adó sugárút egy szakaszának az Ukrajna útra való átnevezését szorgalmazza az ukrán nagykövetség egy 34 országot átfogó nemzetközi kampány keretében.

A Pavel Kiseleff 19. századi orosz tábornokról elnevezett bukaresti Kiseleff sugárút egy szakaszának Ukrajna utcára történő átnevezését szorgalmazó petíció aláírására buzdítja a romániai lakosságot Ukrajna bukaresti nagykövetsége. A diplomáciai képviselet tájékoztatásában rámutatott, hogy a Romániai Ukránok Szövetségének vezetőivel közösen kérték Nicuşor Dan bukaresti főpolgármestertől, hogy – más európai városok példáját követve – nevezzék el Ukrajnáról a Kiseleff útnak azt a szakaszát, ahol az orosz nagykövetség épülete is található.

Facebook-bejegyzésben a külképviselet beszámolt arról is, hogy az Ukrajna utca elnevezésű kampányt 34 ország 53 városában hirdették meg eddig. A kampány „része az Oroszország elszigetelésére és a világ »deputyinizálására« irányuló globális erőfeszítéseinknek. Az oroszoknak mindig és mindenhol az Ukrajna nevet kell olvasniuk. Ez egyfajta napi szintű emlékeztető számukra arra, hogy Ukrajna szuverén állam, amely mindig létezni fog, bármennyire is próbálja Oroszország tagadni a létjogosultságunkat” – idézték a bejegyzésben Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert.

Példaként hozták fel, hogy Litvániában az Ukrán hősök útja, Lettországban a Független Ukrajna útja, Albániában a Szabad Ukrajna útja nevet adták annak az utcarésznek, ahol az orosz nagykövetség található. Ugyanakkor Athénban, Washingtonban és Lisszabonban is vannak már hasonló átnevezésre irányuló kezdeményezések.

A petíciókhoz vezető linkek a https://www.uastreet.world/ honlapon találhatók meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én indította meg Ukrajna ellen a „speciális katonai műveletet” a szomszédos ország demilitarizálása és a Nyugat-barát Volodimi Zelenszkij ukrán elnök nevével fémjelzett ukrán vezetés elmozdítása érdekében. A háborúnak több ezer katonai és civil áldozata van, Ukrajnából közel négymillió lakos menekült el azóta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?