banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Digitalizált rendszerrel követik ezentúl nyomon az országba érkező hulladékot

Működésbe lép július 1-jétől az országba érkező újrahasznosítható hulladék útjának nyomon követését lehetővé tevő informatikai rendszer – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, a cél az, hogy a behozott hulladékot feldolgozzák, hozzáadott értéket jelentsen, nyersanyagként visszakerüljön a gazdaságba, munkahelyeket, vállalatokat támogasson ezáltal, illetve ezzel párhuzamosan a törvénytelen lerakás megfékezéséhez is hozzájáruljon.

„A tavalyi ellenőrzések, a számos bírság és bűnügyi eljárás megmutatták, hogy az illegális hulladékbehozatal kiterjedt jelenség, ezért első lépésben korlátoztuk azoknak a határátkelőhelyeknek a számát, ahol törvényesen be lehet hozni a hulladékot, most pedig élesítjük az ellenőrző rendszert is” – idézi Tánczos Barnát az RMDSZ közleménye.

A környezetvédelmi és a belügyi tárca közös rendelete 19 határátkelőhelyen engedélyezi a hulladék átszállítását. A szállítmányok ellenőrzésével kapcsolatban Tánczos elmondta, a hulladék nyomon követésére szolgáló informatikai rendszert a Környezetvédelmi Alap hozta létre és működteti.Környezetőrök | Fotó: Tánczos Barna Facebook-oldala

„Minden egyes hulladékszállítmányt, amelyet be szeretnének hozni Romániába, 24 órával azelőtt regisztrálnia kell az informatikai rendszerben annak a vállalkozásnak, amely fogadja a rakományt. A kijelölt határátkelőhelyeken állandó ügyeletet biztosítanak a Környezetőrség ellenőrei, akik minden egyes bejelentett szállítmányt ellenőriznek. Amennyiben egy szállítmány nincs bejelenve, visszafordítják a származási országba. A Romániába beengedett rakományokat 48 órán belül le kell rakni, meg kell mérjék a mennyiséget, be kell vezessék a digitális regiszterbe, és ezáltal gyakorlatilag nyomon követjük az átkelőhelytől a célvállalatig a szállítmányokat” – ismertette az eljárást a miniszter.

Tánczos Barna hangsúlyozta, a felelősséget az a cég vállalja, amely hulladékfeldolgozási kapacitással rendelkezik és megrendeli az adott mennyiségű hulladékot. „A hatóságok ellenőrizni fogják ezeket a vállalkozásokat, hogy a bejelentett mennyiségek összhangban vannak-e az újrahasznosított nyersanyagok mennyiségével. Emellett, ha valaki a rendszert megkerülve hoz hulladékot az országba, kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetésre számíthat, akár uniós tagállamból, akár más országból szállít törvénytelenül hulladékot” – taglalta a tárcavezető.

A miniszter kiemelte, a most működésbe lépő romániai rendszert az Európai Unió is szeretné bevezetni, erről határoztak a tagállamok környezetvédelmi miniszterei a hét eleji luxemburgi ülésükön.

„Úttörő szerepet vállaltunk ebben a rendszerben, hiszen Brüsszel is rájött, hogy gondok vannak a tagállamok közötti illegális hulladékátvitellel. Egyrészt néhány évvel ezelőtt szabályozták ezen áruk szabad kereskedelmét, mert a hulladékot is áruként kezelik az EU-ban, és a tagországok együttműködésének a szabad kereskedelem az egyik alappillére. Ez viszont utat nyitott az illegális szállításnak is. Az általunk most bevezetett új rendszer az uniós rendszer működéséhez is jó példaként szolgálhat” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?