Ezentúl bűncselekménynek minősül a hulladék égetése és elásása

Sürgősségi kormányrendeletet fogadtak el szerdán, amelynek értelmében tilos minden fajta hulladék, anyag vagy tárgyak felgyújtása, valamint a szemét elásása. Ezekért vagy a hulladék nem megfelelő helyen történő kidobásáért nemcsak pénzbírság, hanem akár 3-tól 5 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható – írja közleményében az RMDSZ.

„A jogszabály célja, hogy megállítsuk a hatalmas méreteket öltött szemétégetést és illegális hulladéklerakást, valamint rendezzük a főváros hulladéktárolási gondjait. Az illegális szemétégetés jelentősen szennyezi a környezetet, a levegőbe jutó káros anyagok rontják városaink és falvaink levegőminőségét veszélyeztetve ezzel a lakosság egészségét is. Ezért mostantól szigorúbban lépünk fel ellene, bűncselekmény kategóriába soroltuk a szemétégetést és a hulladék elásását” – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.Fotó: Környezetőrség/Facebook

A szaktárca vezetője hozzátette, ezzel a jogszabállyal a tarlóégetésért kiszabható büntetési tételeket is növelték. „Meg kell állítanunk ezt a felelőtlen gyakorlatot. Az elmúlt hetekben volt olyan időpont, amikor a műholdfelvételek azt mutatták, hogy hétezer helyen égtek egyszerre a lángok. Mostantól aki meggyújtja a száraz növényzetet a földeken, akár tizenötezer lejes bírságra is számíthat, jogi személyek esetében pedig százezer lejig terjedhet a büntetés. A szabályozásba bekerült a tőzeglápokon, vizes élőhelyeken való égetés szigorú tiltása is” – részletezte a rendelet előírásait a környezetvédelmi miniszter.

A ma elfogadott sürgősségi kormányrendelet megoldást kínál a fővárosi hulladékkezelés rendezésére is. „Mivel Bukarest főpolgármesteri hivatalának nincs érvényes szerződése a hulladékkezelésre, a jogszabály lehetővé teszi, hogy a kerületi polgármesteri hivatalok is szerződést köthessenek a hulladék tárolására az engedélyezett lerakóknál” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?