Hargita megyében már több mint 250 gazda veszítette el az agrártámogatást tarlóégetés miatt

A múlt héten két feljelentést tett a Hargita Megyei Környezetőrség tarlótűz miatt, miután kiderült, hogy a tettesek természetvédelmi területen lévő száraz növényzetet gyújtottak fel.

A kép illusztráció | Fotó forrása: a csíkszentkirályi községháza Facebook-oldala A környezetőrség a Facebookon tájékoztatott erről. „Mivel a tarlók, nádasok, bozótok vagy füves területek égetése a védett területeken és az ökológiai rehabilitációs területeken bűncselekménynek minősül, és három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal sújtható, a Hargita Megyei Környezetőrség a hét folyamán két rendben tett feljelentést az illetékes bűnügyi szerveknél” – olvasható a hatóság bejegyzésében.

Domokos Szilárd, a környezetőrség főfelügyelője úgy nyilatkozott hétfőn, hogy a bűnvádi feljelentést két olyan terület felgyújtása miatt tették, amelyek a Natura 2000 természetvédelmi hálózathoz tartoznak. Az egyik ilyen terület Csíkszereda, a másik Csíkmindszent közelében található. Ugyanakkor háromezer lejes bírságot róttak ki egy személyre tarlóégetés miatt. Domokos azt is elmondta, hogy a környezetőrség térképet készít a felperzselt területekről, és elküldi a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA), amely eljár a tettesek szankcionálása érdekében. A tűzoltóság szintén értesíti az intézményt a felgyújtott területekről.

Haschi András, az APIA vezetője arról tájékoztatta az Agerprest, hogy eddig már több mint 250 gazda vesztette el az Európai Unió által biztosított mezőgazdasági támogatást azért, mert felgyújtotta a tarlót. A katasztrófavédelmi felügyelőség beszámolója szerint az elmúlt három nap alatt húsz tarlótüzet kellett eloltaniuk, és 265 hektáron emésztették fel a lángok a száraz növényzetet, de a tűz két hektár diófaültetvényt is tönkretett, valamint két faházat is. Az év eleje óta Hargita megyében már 1600 hektárnyi terület perzselődött fel a tűzoltóság adatai szerint, de ez a szám nem pontos, mert sok esetben önkéntesek próbálják eloltani a tüzet.

Haschi András pénteken bejelentette, hogy azok a gazdák, akik felégetik területeiket, nem kapják meg az idei uniós támogatást sem a mezőgazdasági területre, sem az állattartásra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?