A tavaly egész évben felgyújtott területek ötszörösét égették le eddig idén Hargita megyében

Idén eddig több mint ezer hektár terület gyújtottak fel a száraz növényzet eltűntetése érdekében Hargita megyében. A tűzoltókat több mint száz alkalommal riasztották tarlótüzekhez – közölte szerdai összesítését a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség.

A közleményben kifejtik, hogy az év első három hónapjában több tarlóégetést észleltek, mint tavaly egész évben, amikor 98 alkalommal riasztották a tűzoltókat és összesen 200 hektárnyi terület károsodott.

Csak kedden tizenegy tűzről érkezett bejelentés Gyergyóújfaluból, Székelyudvarhelyről, Maroshévízről, Vaslábról, Csíkszentsimonból és Salamásról. Az említett települések határában összesen 580 hektár terület állt lángokban ezen a napon. A tűzoltóság tájékoztatása szerint több mint 575 hektáron égett le a száraz növényzet, illetve a lángok martalékává vált fél hektár fenyőerdő is.Fotó: Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség

A tarlóégetés veszélyeire is felhívják a figyelmet, miszerint a tűz könnyen átterjedhet lakott területekre, kárt tehet gazdaságokban. Éppen ezért arra kérik a lakosságot, hogy hagyjanak fel a területek felégetésével, mivel veszélybe sodorhatják mások életét és javait. Ez különösen veszélyes akkor, ha erős szél fúj.

Alina Ciobotariu tűzoltósági szóvivő az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy szerdán eddig hét tarlótűzhöz riasztották a katasztrófavédelmi felügyelőséget. Ezek közül az egyik, egy 25 hektáros terület Firtosmartonoson található, és fennállt a veszélye annak, hogy a tűz átterjed a közeli lombhullató erdőre. A tűz megfékezésén dolgozott szerdán egy hivatásos alakulat, valamint a szentábrahámi és székelykeresztúri önkéntes tűzoltók is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?