Erdőtüzek voltak a hétvégén Hargita megyében, egyes területek még lángolnak

Nem volt unalmas a hétvégi minivakáció a Hargita megyei tűzoltók számára sem, több erdőtűzhöz is riasztották őket, ugyanakkor rohammentőseik 33 ember életét mentették meg május elsején és az azt megelőző napokban.

Április 29. és május 1. között négy alkalommal kapott lángra növényzet szerte Hargita megyében, a szárazsággal és emberi gondatlansággal összeköthető szerencsétlenségek következtében összesen 10 hektáron égett az erdő, illetve a fakitermelésből hátramaradt száraz hulladék – tájékoztatott Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség szóvivője.  

Vasárnap Csíkszentdomokoson a vasút közelében kapott lángra a növényzet és fahulladék körülbelül egy hektáron, a csíkszeredai és a balánbányai hivatásos tűzoltók munkáját a környékbeli falvak önkéntesei mintegy 44-en segítették. A tűzoltók megállapítása szerint szándékos gyújtogatás történt.  

Szintén vasárnap kapott lángra az erdő a Csíkszenttamáshoz tartozó Gréces-tető térségében, ugyancsak egy hektárnyi erdő sérült meg a lángokban, ebben az esetben is szándékosságra gyanakszanak a tűzoltók.

A Gyergyóditróhoz tartozó Orotva erdejében, a nagyági területen körülbelül négy hektár gyulladt ki hétfőn. A gyergyószentmiklósi és maroshévízi tűzoltók munkáját a környékbeli falvak önkéntes tűzoltói is segítették, illetve a magánerdészetek munkatársai is kivették a részüket az oltásból. Körülbelül 300 fa, és 1000 csemete sérült meg a tűzben, a kár értéke 40 ezer lejre tehető. A tüzet feltehetően nyílt láng használata okozta. Alina Ciobotariu tájékoztatása szerint szerdán újra kigyulladt az erdő az említett térségben, most ötven áras terület lángol, cikkünk megjelenésének pillanatában is zajlik az oltás.  

Gyergyóhollón 350 négyzetméteres területen gyulladt ki az erdő, itt a helyi hivatásos tűzoltók avatkoztak közbe. A készenléti felügyelőség közlése szerint valaki tiltott helyen gyújtott cigarettára, és a csikket eldobva nem győződött meg róla, hogy az már nem tűzveszélyes, így keletkezhettek a lángok.

Szerdán Csíkkarcfalván egy beerdősödött kaszáló is lángra kapott, a csíkszeredai és a balánbányai hivatásos tűzoltók, valamint a környező négy falu önkéntes tűzoltói cikkünk megjelenésének pillanatában is küzdenek a lángokkal. Száz hivatásos és önkéntes tűzoltó próbálja megfékezni a nyolc hektáros területen elterjedt tüzet. A munkájukat nehezíti, hogy erős szél fúj. 

Idén egyébként Hargita megyében 22 alkalommal riasztották a tűzoltókat erdő-, bozót- vagy tarlótűzhöz. Ezek során mintegy 25 hektár száraz tarló, három hektár erdő, négy hektár fakitermelési terület égett le. A megyei tűzoltóság arra figyelmeztet, hogy aki felelőtlenül égeti a növényzetet, 6000 lejes pénzbírságra számíthat.

A hosszú hétvégén 31 alkalommal siettek emberéletek megmentésére a rohammentő-szolgálat munkatársai, ebből hét esetet Csíkszeredában, hatot Székelyudvarhelyen, ötöt Maroshévízen jegyeztek. Összesen 33 személyt kellett ellátniuk vagy kórházba szállítaniuk, köztük négy gyermeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?