Több erdőtűz is volt a hosszú hétvégén Bihar megyében

Közel hetven hektáron pusztult el erdő, cserjés és aljnövényzet három tűzesetben Bihar megyében. A Körösvidéki Katasztrófavédelmi Felügyelőség mindhárom esetben az emberi gondatlanságot jelölte meg a tűz legvalószínűbb okaként.

Éjjel is nappal is riasztották az élesdi tűzoltókat a Munteni és Körösponor környéki erdőkbe a hosszú hétvégén. Az első riasztás szombaton délután érkezett, ez járt a legkevesebb kárral: a lombhullató erdőben mintegy négy hektáron pusztult el az aljnövényzet és a régi avarréteg.

Valamivel később, vasárnap éjfél után ugyanaz az erdő gyulladt ki, körülbelül öt kilométerre a szombati tűztől. A tűzoltók hét órán át harcoltak a lángokkal, a sötétség, a füst, az egyenetlen talaj és a vízhiány nehezítette az erdő és a tűzfészkek oltását. Az éjszakai tűzben mintegy 50 hektárnyi cserjés és száraz növényzet semmisült meg. A harmadik tűz vasárnap tört ki Körösponoron, ott mintegy 15 hektár aljnövényzet semmisült meg. A katasztrófavédelmiek közleménye szerint mindhárom erdőtüzet a szabadban, a tűzvédelmi előírások be nem tartása mellett rakott tüzek okozhatták.

Kimaradt?