Cioloş szerint „brutális” volt Anca Dragu leváltása a házelnöki tisztségből

Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke úgy véli, hogy Anca Dragu eltávolítása a szenátus éléről „feszegeti az alkotmányosság határait”, és „előrevetíti, hogy az új többség hogyan fog cselekedni: erőszakkal, a szabályok és a meritokrácia tiszteletben tartása nélkül".

„Annak érdekében, hogy Florin Cîţu vigasztalást találjon egy zsíros állásban az USR-vel kötött kormánykoalíció tönkretételében szerzett kiemelkedő érdemeiért, a PNL–PSD–RMDSZ szörnyszövetség ma eltávolította Anca Dragut a szenátus elnöki tisztségéből, az első nőt, aki valaha is betöltötte ezt a pozíciót” – írta keddi Facebook-bejegyzésében Cioloş.

Véleménye szerint a „brutális” mód, ahogyan Anca Dragut eltávolították „minden ok nélkül és értelmetlenül, hamarosan vissza fog ütni ezeknek a politikusoknak, akik gátlástalanul cselekszenek a »mert megtehetjük« mottó jegyében".

Ca să-i găsească o sinecură de consolare lui Florin Cîțu pentru meritele deosebite de distrugere a coaliției cu USR, ...

Közzétette: Dacian Cioloş – 2021. november 23., kedd

A felsőház plénuma keddi ülésén felmentette tisztségéből a szenátus elnökét, Anca Dragut. A Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) politikusának leváltását a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), Szociáldemokrata Pártból (PSD) és Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ) álló parlamenti többség kérte kedden. Anca Dragu leváltásáról titkos szavazással döntöttek a szenátorok.

Az USR politikusának menesztését 82-en támogatták, a 24 fős USR-frakció ellene szavazott, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 9 fős frakciója tartózkodott. Helyére Florin Cîţut, a PNL elnökét választották meg házelnöknek.

(Nyitóképen: Dacian Cioloş | Fotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?