FRISSÍTVE – A szociáldemokrata párti Marcel Ciolacu a képviselőház új elnöke

FRISSÍTVE: A legnagyobb parlamenti súllyal rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Marcel Ciolacut választották meg kedden a kétkamarás törvényhozás alsóházának elnökévé. FRISSÍTÉS: Két PSD-s alelnököt is választottak.

Marcel Ciolacu | Fotó: AgerpresCiolacu azt követően lett a képviselőház elnöke, hogy új kormánykoalíció alakult a PSD, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ részvételével, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának támogatásával (ezek a politikai alakulatok szavazták meg Ciolacut kedden).

Ciolacu egyelőre nem lesz tagja az új – várhatóan csütörtökön beiktatásra kerülő – kormánynak, viszont a rotációs megállapodás szerint jövő júniustól ő látja el a miniszterelnöki feladatokat, addig meg házelnökként tevékenykedik. Források szerint Florin Cîțu jelenlegi ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke a szenátus házelnöki tisztségét szeretné megkaparintani az immár ellenzékbe vonult Mentsétek meg Romániát Szövetségtől (USR), ezért az új parlamenti többség még kedden kezdeményezi Anca Dragu szenátusi házelnök leváltását (Cîțu sem szerepel az új koalíciós kormány névsorában).

A képviselőház elnöki tisztsége azt követően üresedett meg, hogy Ludovic Orban, miután elveszítette a PNL elnökválasztását Florin Cîțuval szemben, összekülönbözött a pártja vezetőségével, és lemondott a házelnöki posztról. Ideiglenesen Florin Roman (PNL) vette át a teendőket, akinek a helyére két hét után Sorin Grindeanut, a PSD első alelnökét „szavazták be” a funkcióba, immár ő adta át a stafétát Ciolacunak.

Alelnöknek is két PSD-s politikust választottak Ana Maria Cătăuţă és Daniel Suciu személyében. Az előző PSD-s alelnökök (Sorin Grindeanu és Alexandru Rafila), valamint Daniel Suciu képviselőházi titkár és Marius Budăi háznagy lemondott tisztségéről, mert közülük Grindeanu, Rafila és Budăi is miniszteri posztok várományosai a Ciucă-kormányban.

Ana Maria Cătăuţă és Daniel Suciu jelölését az alelnöki tisztségbe 233 képviselő támogatta, 6-an ellene szavaztak, 3-an tartózkodtak. Az új képviselőházi titkár Alexandra Presură, a háznagy Mitică Marius Mărgărit lett.

Kapcsolódók

Kimaradt?