FRISSÍTVE – Sorin Grindeanut választották a képviselőház ideiglenes elnökévé

FRISSÍTVE: A Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnökét, Sorin Grindeanut választották meg kedden a képviselőház ideiglenes elnökének. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint ez újabb bizonyítéka a PSD és a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) között formálódó nagykoalíciónak. A PNL szerint épp az USR „adta ajándékba” a tisztséget a PSD-nek.

Sorin Grindeanu, a képviselőház új ideiglenes elnöke | Fotó: AgerpresA házelnöki tisztség Ludovic Orban volt PNL-elnök lemondásával üresedett meg, és ideiglenesen Florin Roman liberális képviselő töltötte be. Megbízatása kedden járt le, és a házszabályok értelmében új személyt kellett javasolni. A PSD Grindeanut jelölte, míg az USR Cristina Prună képviselőt. Utóbbi azonban csak párttársai szavazatát kapta meg, ellenben Grindeanuval, akire a PSD-s honatyák mellett – sajtóhírek szerint – az RMDSZ és a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvényhozói is voksoltak.

A PNL tartózkodott a jelöléstől és a szavazástól. Andrei Lupu USR-s képviselő szerint a házelnöki tisztség „hallgatólagos átjátszása” a liberálisok részéről a szociáldemokratáknak, annak a bizonyítéka, hogy a PNL a PSD-vel készül nagykoalíciót alakítani a következő kormányalakítási tárgyalásokon.

Sorin Grindeanu házelnöki megbízatása két hétre szól.

Florin Roman: az USR segítette hozzá Grindeanut a tisztséghez

Sorin Grindeanu az USR támogatásával lett a képviselőház ügyvivő elnöke – állítja Florin Roman, a volt ideiglenes házelnök. A liberális politikus egy Facebook-bejegyzésben emlékeztetett, hogy a PNL nem szavazta meg a házbizottságban Grindeanu kinevezését, azt a Szociáldemokrata Párt (PSD) mellett az RMDSZ, az AUR és a nemzeti kisebbségek képviselői támogatták.

Florin Roman azt állította, az USR nem egyezett bele abba, hogy támogassa mandátuma két héttel való meghosszabbítását, noha cserében – a két hét lejártával – a PNL az USR jelöltjét támogatta volna. „Az USR döntése nyomán nekünk nem sikerült többséget szereznünk. Mivel ők elutasították a PNL támogatását, mi tartózkodtunk a voksoláskor. Így történt, hogy az USR adott egy ajándékot a PSD-nek" – fogalmazott Roman.

Stelian Ion: a PNL előleget fizetett a PSD-nek

Stelian Ion, az USR képviselője szerint Grindeanu kinevezésével a PNL „előleget fizetett” a PSD-nek a két alakulat közötti szövetségért.

A volt igazságügyi miniszter azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy az ügyvivő képviselőházi elnök kinevezéséről tartott szavazáson, az alsóház házbizottságában a PNL törvényhozói tartózkodtak, „szabad utat engedve ezzel a PSD-nek”, és megszegve két héttel ezelőtt adott szavukat, amikor azt ígérték, hogy a házelnöki tisztségre az USR egyik tagját fogják támogatni.

PNL condus de Cîțu a plătit azi avansul pentru refacerea alianței cu PSD: președintele interimar al Camerei Deputaților...

Közzétette: Stelian Ion – 2021. november 2., kedd

Stelian Ion hozzátette: minden Klaus Iohannis államfő beleegyezésével történt a romániai politikai életben az elmúlt két hónapban, és a közeljövőben is az ő óhaja fogja eldönteni, hogy felélesztik-e a jobboldali koalíciót, vagy a PSD-vel lép kormányra a PNL. „Egyelőre minden gesztus arra utal, hogy a PSD-vel való szövetséget tartja jobb választásnak” – tette hozzá az USR-s politikus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?