FRISSÍTVE: Leváltották Anca Dragut a szenátus éléről, Florin Cîțut választották meg helyette

A törvényhozás felsőházának kedd délben kezdődött ülésén a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ alkotta új parlamenti többség leváltotta házelnöki tisztségéből Anca Dragu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tagját, és megszavazta a tisztségbe Florin Cîțut, a PNL elnökét. 

Anca Dragunak eddig tartott a házelnöki megbízatás | Fotó: AgerpresA szenátus elnökének leváltására 82-en voksoltak, de már 69 szavazat is elegendő lett volna a menesztéshez. A 24 fős USR-frakció a kezdeményezés ellen szavazott, az Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 9 fős frakciója tartózkodott.

Dragu volt az utolsó USR-s politikus, aki magasrangú állami tisztséget töltött be azt követően, hogy az USR kilépett a jobbközép kormánykoalícióból, és a parlamentben kezdeményezte a kisebbségben maradt PNL–RMDSZ-kormány megbuktatását.

Az ülést Alina Gorghiu (PNL), a szenátus alelnöke vezette. A házbizottság kedd délelőtti ülése után Gorghiu kifejtette: Anca Dragu leváltása „nem büntetés”, hanem a parlamenti többség megváltozásának természetes következménye. „Amikor megváltozik a többség, megváltozik a politikai összkép, úgy demokratikus, hogy az a többség nevezhesse ki a szenátus és a képviselőház elnökét” – fejtette ki a liberális párti politikus.

A szavazás után a házbizottság újabb plénumot hív össze, amelyik megválasztja az új szenátusi elnököt. A tisztségre Florin Cîţut, a PNL elnökét javasolja a hárompárti koalíciót, de várhatóan az USR is állít majd jelöltet – tette hozzá a szenátus alelnöke.

Anca Dragu hatalommal való visszaélésnek nevezte a házelnöki tisztségéből való menesztését. Az USR politikusa úgy vélekedett: a házelnök nem cserélhető le minden alkalommal, amikor változik a parlamenti többség.

A szentáus keddi ülésének folytatásában a felsőház megválaszotta a PNL-PSD-RMDSZ koalíció jelöltjét, Florin Cîțu PNL-elnököt a leváltott Anca Dragu helyére. A volt kormányfő mellett 82-en szavaztak, ellene pedig 25-en. „Péntektől elkezdhetjük a munkát" - mondta az eredmény kihirdetését követően az új szenátusi elnök. 

Az USR ugyancsak Anca Dragut jelölte a tisztségre, azonban 25 mellette és 82 ellenszavazattal a szenátus elutasította a javaslatot. 

Nem sokkal korábban a képviselőház élén is megtörtént az elnökcsere: az új kormánykoalíció Marcel Ciolacu PSD-elnököt választotta meg az alsóház vezetői tisztségébe. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?