Bemutatták a 2030-ig szóló Országos Erdőstratégiát

Elkészült a 2030-ig tartó időszakra szóló Országos Erdőstratégia. A dokumentum meghatározza a romániai erdők jövőjét, a középtávú közpolitikai irányvonalakat. A cél egyensúlyt teremteni az erdők társadalmi, gazdasági szerepe, valamint az erdővédelem, a biológiai sokféleség megőrzése között, és növelni az erdők klímaváltozással szembeni ellenállóképességét.

„A stratégia középpontjában a tulajdonosok felelősségvállalása és az erdővédelmi korlátozások után járó méltányos kompenzáció, az erdészeti tevékenységet nyomon követő és ellenőrző rendszer reformja, valamint az erdőállomány védelme, helyreállítása és bővítése áll” – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter Brassóban az Országos Erdőstratégiát bemutató eseményen.

Fotó: Borsi Balázs

A tárcavezető kiemelte, a stratégia legfontosabb elemei közé tartozik az erdőtulajdonosok felelősségének hangsúlyozása. „Az új erdőstratégia hangsúlyosabb felelősségvállalással ruházza fel az erdőtulajdonosokat, legyenek azok állami, önkormányzati vagy magánkézben. A korlátozások, előírások és kompenzációs rendszerek mellett fontos, hogy mindannyian legyünk tudatában, hogy mekkora felelősségünk van ennek a rendkívüli erőforrásnak, az erdőnek a kezelésében. Tekintettel arra, hogy a természetvédelmi előírások miatt számos erdőtulajdonos kerül hátrányba, ezért a stratégia kitér az ilyen esetek kompenzálására is. Ugyanakkor a másik fontos elem az erdőterület bővítése, amelyhez a forrásokat is beazonosítja. A helyreállítási alapból 56 ezer hektár új erdőt telepítünk 2026-ra” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

A tárcavezető közölte, az uniós erdőstratégiával összhangban kidolgozott országos stratégiáról szeptember végéig kell elfogadnia határozatot a kormánynak, az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervben vállalt kötelezettség alapján. „A stratégia elfogadását követően kezdődhet a jogszabályi keret módosítása a meghatározott célkitűzések alapján. Ennek egyik fontos eleme egy új Erdészeti Törvénykönyv elfogadása lesz” – nyilatkozta Tánczos Barna.

Az erdőstratégia 1,2 millió lejes finanszírozással készült el az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervből. A stratégia kidolgozásában a brassói egyetem Erdészeti és Erdőgazdálkodási Karának és a szucsávai egyetem Erdészeti Karának oktatói, valamint az ágazat más szakértői vettek részt. A 2030-ig tartó időszakra vonatkozóan öt területen határoztak meg cselekvési irányokat:

  • Az erdő társadalmi-gazdasági funkcióinak támogatása, valamint az erdészeti biogazdaság ösztönzése a fenntarthatóság keretein belül;
  • Az erdőállomány védelme, helyreállítása és bővítése;
  • Stratégiai nyomonkövetés, az erdészeti adatok begyűjtése, feldolgozása és közzététele;
  • Kommunikáció, tudatosítás, oktatás és tudományos kutatás;
  • Hatékonyság és átláthatóság az erdőgazdálkodásban, valamint az erdők kezelésének ellenőrzése.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?