Tánczos Barna: elkezdtük az Országos Erdészeti Stratégia kidolgozását

Elkezdődött az új Országos Erdészeti Stratégia kidolgozása. A szakértői munkacsoportnak április végéig kell elkészítenie a független szaktanulmányt az uniós erdészeti stratégia romániai gyakorlatba ültetésének lehetőségeiről és kihívásairól, július végéig pedig meg kell határozniuk a romániai erdőkre vonatkozó stratégiai célokat.

„Kulcsfontosságú feladatunk van ebben az évben: meghatározzuk az erdőink jövőjét 2030-ig. Ha értékes erdőket akarunk, akkor többéves irányvonalat kell követnünk. Ezért egy olyan szemléleten kell együtt dolgoznunk, amely egyensúlyt teremt a környezet, az ország társadalmi és gazdasági szükségletei, valamint az erdők biológiai sokféleségének megőrzése között. Nem szabad szem elől tévesztenünk azokat a romániai közösségeket, amelyek megélhetése még mindig az erdők erőforrásaitól függ. Ugyanakkor azt szeretném, ha a készülő stratégia konkrét megoldásokat nyújtana arra, hogy a romániai erdők ellenállóbbak legyenek a klímaváltozás kihívásaival szemben” – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a szakértői csoport első munkamegbeszélését követően.

Fotó forrása: Pexels

Az erdőkről szóló szaktanulmány és az Országos Erdészeti Stratégia elkészítése szerepel az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv célkitűzései között, amelyet 1,2 millió lejjel finanszíroznak. A stratégia kidolgozásában a brassói egyetem Erdészeti és Erdőgazdálkodási Karának és a szucsávai egyetem Erdészeti Karának oktatói, valamint az ágazat más szakértői vesznek részt.

„Növelnünk kell az erdőterületek számát, erre is választ kell adnia a stratégiának. Ugyanakkor meg kell találnunk a módot az erdők többfunkciós szerepének kihasználására. Ez csak a biodiverzitás megőrzésével és fenntartható erdőgazdálkodással történhet. A fenntartható erdőgazdálkodás olyan koncepció, amelyet a stratégiának meg kell őriznie és tovább kell fejlesztenie” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?