Az európai környezetvédelmi biztossal egyeztetett Táncos Barna miniszter

Az illegális fakitermelés megállításáról, és az erdőkitermelésre vonatkozó büntetések szigorításáról tett lépésekről egyeztetett kedden Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter Virginius Sinkevičius, környezetért, óceánokért és halászatért felelős európai biztossal. A miniszter rámutatott többek közt arra is, hogy a hulladékgazdálkodás terén számos előrelépés történt az elmúlt időszakban, mivel három olyan jogszabályt fogadott el a kormány, amelynek eredményeként ugyanennyi kötelezettségszegési eljárást zárhat le az Európai Bizottság – közölte az RMDSZ keddi közleményében.

„A környezetvédelmi biztos értékelte és üdvözölte Románia törekvéseit az illegális fakitermelés megállítására: az erdőkitermelésre vonatkozó büntetések szigorítását, valamint a SUMAL 2.0 rendszer hatékonyságának növelését. Meggyőződésem, hogy csak akkor tudjuk eloszlatni azt a Romániáról kialakult tévképzetet, hogy itt az országban mindenki illegálisan vágja a fát, ha hangosan és következetesen ismertetjük a nemzetközi fórumokon is azt a munkát, amit a szaktárca a jelenség megakadályozásáért végez, és ha ismertetjük a kidolgozott és elfogadott jogszabályokat. Az eddig foganatosított intézkedéseink hatékonynak bizonyulnak, azonban a munkát folytatni kell” – fogalmazott a miniszter.

Fotó: RMDSZ

A tárcavezető hangsúlyozta: az RMDSZ továbbra is azért dolgozik, hogy megfékezze az illegális hulladékszállítmányokat és szemétimportot. Emlékeztetett, hogy idén a belügyminisztériummal közösen több külföldi hulladékszállítmányt leplezett le a minisztérium, mint korábban bármikor. Szerinte ezek az akciók is azt mutatják, hogy szükség van a jogszabály-módosításra és olyan informatikai rendszerre is, amely lehetővé teszi a hulladékszállítmányok nyomon követését és törvényességük ellenőrzését.

Virginius Sinkevičius környezetért, óceánokért és halászatért felelős európai biztos üdvözölte a betétdíjas rendszer bevezetéséről szóló törvényes keret elfogadását is.

Kapcsolódók

Kimaradt?