banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Nagyvárad: átadták a Sebes-Körösön beüzemelt hulladékmentesítő szerkezetet

A Sebes-Körös folyón üzembe helyezett hulladékmentesítő szerkezet méltó példája a magán-, a civil szektor és a hatóságok együttműködésének – mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

„A víz olyan természeti kincsünk, amely összeköt minket, ugyanakkor közös kihívások elé is állít. Az elmúlt két napban romániai és magyarországi szakemberekkel találkoztam, akik arra keresik a megoldásokat, hogy folyóinkat megtisztítsák a felgyűlő szeméttől. Szatmárnémetiben bemutattuk az integrált hulladékmentesítő rendszer tervét, amellyel az ország nyugati felében található folyókon gyűjtjük be az úszó hulladékot. Ma a Tisza és a Szamos magyarországi szakaszain vettük szemügyre, hogy mit jelent a folyók szennyezése, a megtisztításukért folyó munka, és Nagyváradon, a Sebes-Körös folyón helyeztünk üzembe folyami hulladékmentesítő szerkezetet” – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, miután Nagyváradon átadták a Sebes-Körös folyón üzembe helyezett rendszert.

Fotó: Tánczos Barna Facebook-oldala

„Ez a beruházás amellett, hogy hozzájárul a Sebes-Körös folyó tisztábbá tételéhez, abból a szempontból is nagyon fontos, hogy a magánszektor kezdeményezésére, valamint a civil szektor aktív részvételével valósult meg a haságokkal együttműködve. A most üzembe helyezett víztisztító szerkezet a folyóból származó hulladékot egy mozgatható karon keresztül állítja meg és egy gyűjtőtartályba irányítja. Fontos, hogy a begyűjtést követően a hulladék újrahasznosításra kerül” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

A most átadott hulladékmentesítő szerkezethez hasonlót telepítenek a következő két hónapban a Szamoson is. A román vízügyi hatóság ugyanakkor további hét, az úszó hulladék összegyűjtésére alkalmas berendezés terveit készítette el. Ebből négyet a Szamosok medencéjében, hármat pedig a Körösök medencéjében helyeznek el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?