Az okostelefon hozta el a széleskörű internethasználatot Erdélybe

Az Internethasználati szokások és online közéleti részvétel az erdélyi magyarok körében című kutatást mutatták be a Bálványos Intézet kutatói csütörtökön. A kolozsvári sajtótájékoztatón Toró Tibor, a Sapientia EMTE oktatója, a Bálványos Intézet kutatási igazgatója és Varga Szilvia doktorandusz, a Bálványos Intézet kutatója osztották meg a vizsgálat eredményeit. A felmérésben Tőkés Gyöngyvér, a Sapientia EMTE oktatója is dolgozott. A kérdőíves vizsgálat többek között az általános internethasználat, a digitális kompetenciák és a biztonságos eszközhasználat témakörét is érintette.

A kutatásban 18 évnél idősebb erdélyi magyarok vettek részt. A vizsgálat szerint a megkérdezettek 70 százaléka napi rendszerességgel használja az internetet, 84 százaléka pedig már internetezett élete során. A kutatásban résztvevők 16 százaléka soha nem internetezett, többségüket nem érdekli az online világ, egyenesen időpazarlásnak tartják. Kevesebben ugyan, de akadnak, akik az eszközök hiánya miatt nem használják a világhálót.

Varga Szilvia és Toró Tibor a kolozsvári sajtótájékoztatón | Fotó: Bálványos Intézet

Az eredmények kimutatták, hogy az internethasználat az átlagosnál alacsonyabb az idősek, nyugdíjasok, az anyagi helyzetükkel elégedetlenek, illetve az angol nyelvet nem beszélők körében. Érdekes, hogy az eredményeket összevetve a romániai teljes lakosságra vett reprezentatív mintával, megfigyelhető, hogy az erdélyi magyarok esetében kisebb a város és falu közötti különbség az internethasználat terén.

A megkérdezettek 38–39 százaléka tölt el napi három óránál többet internetezéssel. Ez az arány kiemelten magas a fiatalok, a diákok, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, valamint a szellemi munkát végzők körében. A jelenleg nem internetezők többsége nem tartja valószínűnek, hogy a jövőben használni fogja a világhálót, emellett nyolc százalékuk rendszeresen megkér valakit, hogy tegye meg helyette az online elvégzendő feladatokat.

Az online teret rendszeresen használók 85 százaléka rendelkezik okostelefonnal, ez a legnépszerűbb eszköz, amit internetezésre használnak az erdélyi magyarok. Toró Tibor úgy fogalmazott: „okostelefonnal szakadt a populációra az internethasználat”. A második legnépszerűbb internetezésre használt eszköz a laptop, használata viszont jelentősen csökken az életkorral. A hordozható számítógépet főleg a diákok, szellemi munkások és az anyagi helyzetükkel elégedettek használják. A kutatás megerősíti, hogy a napi vagy heti rendszerességgel internetezők 95 százaléka otthon végez online tevékenységet, 44 százaléka a munkahelyén.

Az internetezők saját bevallásuk alapján nem túlságosan elégedettek az internetes kompetenciájukat, tudásukat illetően: 9 százalék teljesen kezdőnek vallja magát, 39 százalék átlagos kompetenciákkal rendelkezik, 8 százalék pedig profi módón elboldogul a világhálón. Főleg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, a fiatalok, az anyagi helyzetükkel elégedettek értékelték átlag felettinek a digitális tudásukat.

A kutatók digitális kompetencia-indexet számoltak, arra voltak kíváncsiak, hogy a megkérdezettek milyen online tevékenységeket képesek elvégezni. A kutatás eredményei alapján a 18–34 évesek, a diákok, a felsőfokú végzettségűek, az angol nyelvet ismerők körében magasabb a kompetencia-index értéke.

Kapcsolódók

Kimaradt?