Felmérés: több mint négymilliárd ember netezik már

Több mint négymilliárdan használunk internetet, és több mint hárommilliárd ember használ közösségi hálót is.

Három felmérés eredményeit összegezve írta meg a The Next Web, hogy mára a 7,615 milliárd emberből 4,087 milliárdan vannak a világhálón – azaz 54 százaléka a világnak. 43 százalék,a zaz 3,297 milliárd ember valamelyik közösségi oldalon is működtet profilt, mobiltelefont azonban jóval többen használnak: 5,061 milliárdan – ez 66 százalék. Mobilról 41 százalék használ közösségi oldalakat, azaz 3,087 milliárd felhasználó.

 

A növekedés egyébként jól érzékelhető: csak januártól márciusig újabb 276 millió ember csatlakozott az internetfelhasználókhoz, az elmnúlt 12 hónapban pedig 2 százalékkal emelkedett a mobilfelhasználók száma is. Tavaly április óta a szociális médiákat használók aránya 13, a mobilról közösségi hálókra csatlakozóké 14 százalékkal növekedett.

Ha ezt jobban lebontjuk, akkor naponta több mint egymillióan csatlakoznak valamelyik közösségi oldalra, másodperecnként 12,4 új felhasználó.

A Facebook nem bír leállni

A Facebooknak 2,234 milliárd felhasználója van jelenleg, ez tavaly áprilistól 14 százalékos növekedést jelent. Ezeknek azonban csupán 43 százaléka nő. Alább mutatjuk, melyik országokból csatlakoztak a legtöbben. Mint látható, Kína nem része a top 10-nek a lakosság mérete ellenére, hiszen ott erősen cenzúrázzák a világhálót.

 

Bár a legtöbb facebookos felhasználó továbbra is 25-34 év közötti (270 millió nő, 400 millió férfi), egyre több a 65 éves és ennél idősebb, aki csatlakozik az oldalhoz.

A nemi különbségek, amelyekről korábban már ejtettünk szót, a facebookos aktivitásban is tetten érhetők: a nők átlagosan 13  bejegyzést lájkolnak, a férfiak scak kilencet. Hozzászólásból is többet írnak: 7-et a nők, 4-et a férfiak havonta, átlagosan. A reklámokra szintén fogékonyabbak a nők: 12-re kattintanak rá egy hónapban átlagosan, míg a férfiak csak 9-re.

Facebook, YouTube, WhatsApp

A legnépszerűbb közösségi platform természetesen a Facebook, őket követi a YouTUbe és a Whatsapp. Alább mutatjuk a felhasználók számát is:

 

A kevésbé ismert oldalak, mint a WeChat, QQ vagy Qzone kínai oldalak, ugyanakkor lemaradt a rövidebb listánkról a Twitter, amelynek 330 millió felhasználója van és globálisan nagyobb súlya is.

A további részletekért ezt a bemutatót érdemes böngészni.

Címlapi illusztrációnk forrása: Nmedia/Fotolia

Kapcsolódók

Kimaradt?