Nemzetközi jelentés: egyre többen, egyre többet interneteznek a világon

A világ lakosságának 66 százaléka használ mobiltelefont és 58 százaléka internetet – derült ki a We Are Social áprilisra vonatkozó jelentéséből.

A 7,697 milliárd lakosnak összesen 66 százaléka kapcsolódott rá 2019 áprilisára a mobilhálózatokra, ami 5,1 milliárd embert jelent, és 58 százalékuk internetezik – ez 4,4 milliárd ember. 45 százalék, azaz 3,4 milliárd ember aktívan használja valamelyik közösségi oldalt, mobilról is nagyjából ennyien.

A tavaly áprilisi adatokhoz képest ez azt jelenti, hogy míg a világ lakossága 1,1 százalékkal emelkedett, a mobilhasználóké 2,6-tal, a világhálóra csatlakozóké 8,6 százalékkal. A közösségi médiát használók 6,1 százalékkal vannak többen, mint egy évvel korábban, és a közösségi oldalakat mobilról látogatóké is 11 százalékkal emelkedett – olvasható a jelentés összefoglalójában.

Mobilnetet a teljes lakosság 72 százaléka használ, több mint 4 milliárd ember. A világhálón lebonyolított forgalom elsősorban mobilokon történik: ez 48,9 százalékot jelent, bár 5 százalékos visszaesés mellett. A laptopokat és PC-ket (is) használók aránya 47 százalék, 6,3 százalékos növekedés mellett, a tabletek kora azonban úgy tűnik, valóban lejár: 4 százalékos a jelenlétük 4,6 százalékos csökkenés mellett.

A mobilnet sebessége átlagosan 26,12 Mbps, 18 százalékos erősödéssel, az állandó internetkapcsolatoké 57,91 Mbps, 36 százalékos javulással. Ezen a téren Románia továbbra is az élmezőnybe tartozik: Szingapúr, Hongkong és Monaco után következik 26 százalékos sebességnövekedéssel – de Magyarország is a hatodik helyre javult 28 százalékos javulással.

Merre szörfözünk?

A világ leggyakrabban látogatott honlapja a Google, őket követi a YouTube, a Facebook, a kínai Baidu majd a Wikipedia, a Yahoo!, a Twitter, és végül első felnőtt honlapként a Pornhub, akik után a tízes toplistán már csak az Instagram és az orosz Yandex következik.

A netezők 93 százaléka néz videókat a világhálón, 48 százalékuk kifejezetten vlogokat, míg 68 százalék hallgat zenét, 47 százalék rádiót, 38 százalék podcasteket.

Ami a közösségi oldalakat illeti, természetesen a Facebook vezet: a havi rendszerességgel aktív felhasználók száma itt 2,320 milliárd, a YouTube-é 1,9 milliárd, a WhatsAppé 1,6 milliárd. A reklámeléréseket figyelve kissé más a kép: bár itt is a Facebook vezet 1,887 milliárd elért felhasználóval, a második helyen az Instagram áll, a harmadikon a Twitter.

101 százalékos mobilhasználat

Mint azt megírtuk, 5,1 milliárd ember mobilozik, az aktív mobiltelefonkapcsolatok száma azonban az emberiség lélekszámánál nagyobb, 101 százalékos: 7,787 milliárd. Okostelefont 68 százalék használ, a klasszikus mobiltelefonok is tartják azonban a frontot, 29 százalékkal. Az androidos készülékek aránya 75,3 százalék, Apple-telefont 22,4 százalék használ, más operációs rendszert 2,3 százalék. Az átlagos mobilnethasználat havi 7 gigabájtra rúg, ebben a tekintetben pedig folyamatos növekedés állapítható meg évek óta.

2019 első negyedévében összesen 30 milliárd mobilappot töltöttek le, ez évi szinten tíz százalékos növekedést jelent és 22 milliárd dollárost költést. A legnépszerűbb alkalmazás a Facebook Messenger, majd a Facebook, ezt követi a WhatsApp, a Tiktok, az Instagram, a kínai SHAREit, a Netflix, a kínai LIKE, a Snapchat és a Spotify. A legtöbbet Tinderre, Netflixre, Tencent Videóra költöttek felhasználók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?