banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Az államfő is megszólalt Emilia Șercan újságíró zaklatási ügyében

„Ha valaki téved, azt felelősségre kell vonni” – mondta Klaus Iohannis Emilia Șercan ügye kapcsán. Mint ismert, az oknyomozó újságírót előbb megfenyegettek, majd zsarolásképpen mintegy húsz éve róla készült, kompromittáló fényképeket töltöttek fel különböző pornóoldalakra, miután felfedte Nicolae Ciucă miniszterelnök plágiumgyanús esetét. Klaus Iohannis először szólalt meg az ügyben legutóbbi sajtótájékoztatóján, melyen újságírók kérdezték az államfőt álláspontjáról.

Klaus Iohannis kijelentette, „ez egy olyan kérdés, amely jogosan váltott ki aggodalmat, de nem hiszem, hogy én magam fényt tudnék deríteni rá. Bízom benne, hogy az illetékes hatóságok meg fogják tenni.” Az államfő hozzátette, néha hónapokba vagy évekbe telik, mire tisztán látunk és mindenre választ kapunk egy ügyben, de „türelmesnek kell lennünk, hogy az illetékes hatóságok elvégezzék a munkájukat, és ha valaki hibázott, akkor teljesen helyesnek tartom, hogy felelősségre kell vonni”.

Klaus Iohannist keddi sajtótájékoztatóján kérdezték a romániai sajtószabadságról és a zaklatott oknyomozó újságíró esetéről. | Fotó: Presidency.ro

Hozzátette, megérti az emberek elvárását, mely szerint „elvárható, hogy az elnök minden egyes esetben beavatkozzon, de jobb, ha az elnök biztosítja a független és szabad sajtó megfelelő kereteit, és véleményem szerint ez így is van. Az a tény, hogy önök itt vannak, hogy ez a sajtótájékoztató zajlik, szerintem jó példa a romániai sajtószabadságra, és ha vannak, márpedig vannak ellenpéldák, akkor azokat megfelelően kell kezelni”.

Az újságíró replikázott

Emilia Șercan kedd este Facebook-bejegyzésben reagált Klaus Iohannis államfő nyilatkozatára az ellene folyó lejáratási eljárás kapcsán. Az oknyomozó újságíró újabb részleteket árult el a „képernyőképről (a telefonjáról – a szerk. megjegyzése), amely a román rendőrségtől szivárgott ki egy elítélt bűnöző honlapjára”, és bejelentette, hogy új büntetőfeljelentést készít.

Emilia Șercan azt írta, hogy nem várhat „éveket” arra, hogy a hatóságok elvégezzék a munkájukat, ahogyan azt Iohannis kérte, mivel az általa kért bizonyítékok csak a következő hetekben állnak majd rendelkezésre.

„Úgy tudom, hogy Klaus Iohannis elnök tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen őt is megkérdezték az én ügyemről. (…) Nos, nem néztem meg a sajtótájékoztató közvetítését, mert épp most írok egy újabb büntetőfeljelentést, mert már elfogyott a türelmem, és biztosan nem fogok évekig türelmes lenni, amíg a hatóságok elvégzik a munkájukat, ha egyáltalán elvégzik” – írta a Facebookon.

Emilia Șercan ellen lejárató kampány indult legutóbbi cikkei miatt | Fotó: PressOne.ro

„Nézze, nyilvánosan elmondom az elnök úrnak, ha még nem tudja, hogy rendőrségtől egy jogerősen elítélt bűnözőnek kiszivárgott képernyőfotó korábban hét magas beosztású rendőrségi vezetőhöz is eljutott. Hét nagyfőnöknek pozíciókkal és rangokkal! Eddig két kérést intéztem az ügyet vezető ügyészhez, amelyben kértem, hogy a hét nagyfőnök mobiladatait kérjék ki a távközlési szolgáltatóktól, de az ügyet vezető ügyész ezeket elutasította" – írta az újságíró.

Miről is van szó?

Állami lejárató-kampány részleteit ismertette április elején a PressOne.ro portálon közölt írásában Emilia Șercan, a Nicolae Ciucă román kormányfő plágiumgyanús doktori dolgozatát leleplező újságíró. Azzal vádolja a rendőrséget, hogy egy moldovai portálnak olyan, róla készült, hiányos öltözetű fényképeket juttatott el, amelyeket egy fenyegetés bizonyítékaiként ő maga adott át a rendőrségnek, amikor feljelentést tett a bűncselekményben.

Emilia Șercan január közepén tette közzé írását, mely szerint a miniszterelnök 2003-ban leadott, 138 oldalas hadtudományi doktori disszertációjának legalább 42 oldalán plagizált. A Bukaresti Tudományegyetemen oktató oknyomozó újságíró öt olyan forrást – három könyvet és két korábbi doktori dolgozatot – nevezett meg, amelyből szerinte Ciucă idézőjelek és hivatkozás nélkül csaknem ezer sornyi szöveget emelt át a doktori disszertációjába.

Az ügy kirobbanása után Emilia Șercan arról számolt be, hogy három fenyegetést kapott, valamennyi ügyben feljelentést tett a rendőrségen. Mint leírja, a harmadik fenyegetés ismeretlen személytől Messenger-üzenetben érkezett február 16-án, és ehhez a vőlegénye által húsz évvel ezelőtt készített, hiányos öltözetű fotóit is csatolták. Mint közölte: képernyőmentéssel azonnal rögzítette a kompromittálónak szánt anyagot, és a bizonyítékokat másnap elektronikus formátumban átadta annak a rendőrnek, aki a korábbi fenyegetései ügyében is nyomozott. Később megdöbbenve állapította meg, hogy a saját képernyőmentéseit közölte egy moldovai portál, amelytől aztán a felvételek átkerültek több tucat felnőtt tartalmat ajánló honlapra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?