Iohannis az adóügyi módosításokról: a teljes keret korszerűsítésre szorul

A miniszterelnökkel és az illetékes tárcavezetőkkel is egyeztetett Klaus Iohannis a tervezett adóügyi módosításokról. Az államfő szerint a teljes törvényi keret korszerűsítésre szorul.

A témáról a Cotroceni-palotában tartott keddi sajtótájékoztatóján beszélt az elnök. Azt mondta, fontos hangsúlyozni, hogy az adóügyi módosításokról nem egyik napról a másikra születik döntés, a javaslatokat közvitára bocsátják, az üzleti szféra és a szakszervezetek képviselőivel is egyeztetnek róluk.

„Ugyanakkor nincs értelme találgatásokba bocsátkozni olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyeket feltehetően sosem fognak alkalmazni, mint például a gázfogyasztás korlátozása. Ha volt is szó erről, technikai szinten történt, mert jó, ha felkészülünk egy esetleges katasztrófahelyzetre, de jelenleg nem dolgozunk ilyen forgatókönyvön” – fogalmazott.

Fotó: Elnöki Hivatal

Elmondta, „köztudott”, hogy vannak olyan adók és illetékek, amelyeket „kevésbé átgondoltan”, előzetes egyeztetések hiányában vezettek be. „A teljes keretet korszerűsíteni kell” – hangoztatta, hozzátéve, hogy ezen dolgozik a kormány. „Arra kértem őket, hogy alaposan mérlegeljék az intézkedéseket, hogy azokkal ne rójanak terheket a hétköznapi emberekre, ne akadályozzák az üzleti szférát, hanem korrekció történjen, amely átláthatóbbá és igazságosabbá teszi a dolgokat, és végső soron elősegíti a jobb adóbegyűjtést” – nyomatékosította.

Hozzátette, nincs szó arról, hogy új adókkal terheljék a hétköznapi embereket, inkább az átgondolatlan szabályozásokat igyekeznek korrigálni, az adótörvénykönyv „kiskapuit” próbálják megszüntetni.

Miklós Zoltán közgazdász, Kovászna megyei parlamenti képviselő a Maszolnak korábban elmondta, a tervezett adóügyi intézkedések inkább kiigazítások és különböző eddigi kedvezmények mérséklése, mintsem a becsületes munka további megadóztatása. A közgazdász szakember szerint az országnak szüksége van további bevételekre, amelyekből fedezni tudja például a szociális kiadásokat, miközben egy sor olyan „kiskaput” zár be, amelyet eddig sokan kihasználtak. A bizonyos ágazatok esetében várható adó- és áfaemelést, illetve a kisvállalkozásokat érintő módosításokat ráadásul számos európai szakmai szervezet is szorgalmazta, illetve a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Programban (PNRR) is szerepelnek olyan vállalások az ország részéről, amelyek kifejezetten erre vonatkoznak.

Aki jövedelemre tesz szert, annak adót kell fizetnie utána

A jövedelem után adót kell fizetni, fejtette ki Klaus Iohannis elnök kedden arra a kérdésre, hogy miként kommentálja az országos adóhatóság (ANAF) bejelentését, miszerint ellenőrzik az otthon magánórákat adó tanárokat.

„Aki jövedelemre tesz szert, annak adót kell fizetnie utána, az ANAF dolga pedig az adók begyűjtése és az ellenőrzés. Az számomra kérdéses, hogy pont a tanárok képezik-e az elsőként ellenőrizendő kategóriát, de nem lehet kivételeket elfogadni. Ha az ANAF azokat a kategóriákat is ellenőrzi, ahol szélesebb skálán mozog az adócsalás, hatékonyabbá válhat az adóbegyűjtés” – szögezte le Iohannis a Cotroceni-palotában tartott sajtóértekezletén.

Arra a kérdésre, hogy volt tanárkollégái között vannak-e olyanok, akik magánórákat adnak, Iohannis így válaszolt: „Én azt hiszem, vannak még olyan tanárok, akik magánórákat adnak, és úgy vélem, adót is fizetnek ezek után”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?