Iohannis: amerikai katonai jelenlét növelése javára válik Romániának

Klaus Iohannis államfő úgy nyilatkozott szerdán a madridi NATO-csúcs alkalmából, hogy az amerikai katonai jelenlét növelése javára válik mind Romániának, mind a teljes térség biztonságának.

Iohannis üdvözölte Joe Biden amerikai elnök bejelentését, miszerint megerősítik Romániában az amerikai katonai jelenlétet egy dandárszintű harccsoport áttelepítésével az ország területére. Ez nemcsak Romániának, hanem az egész térség biztonságának javára válik majd - mondta.

Románia elnöke beszámolt arról, hogy a csúcsértekezlet elején rövid megbeszélése volt az amerikai elnökkel, amelyen az amerikai katonai jelenlét megerősítéséről volt szó, majd a hivatalos tanácskozáson Biden megismételte erre vonatkozó döntését. A dandárszintű harccsoport romániai létesítésének technikai részleteiről a következő hetekben egyeztetnek a diplomáciai és katonai illetékesek - tette hozzá Iohannis.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette a NATO madridi csúcsértekezletén, hogy az Amerikai Egyesült Államok megerősíti katonai jelenlétét Spanyolországban, Lengyelországban, Romániában, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Nagy-Britanniában, Németországban és Olaszországban. Biden azt is közölte, hogy ötezer fős pótlólagos dandárharccsoportot fognak fenntartani, amelynek Romániában lesz a bázisa.

Klaus Iohannis elnök szerdán és csütörtökön a Madridban zajló NATO-csúcson vesz részt.

Kapcsolódók

Kimaradt?