Iohannis: nehéz időket élünk, és a helyzet nem javul egyik napról a másikra

Klaus Iohannis román államfő a madridi NATO-csúcs idején megtartott nyilatkozatában kijelentette, hogy nem támogatja a „populista kirohanásokat és televíziós nyilatkozatokat” a PSD-nek az adótörvénykönyv módosítására vonatkozó javaslatairól. Ugyanakkor kijelentette: támogatja Nicolae Ciucă miniszterelnök álláspontját, „és amit a kormány kiszámított, az számomra lehetségesnek és észszerűnek tűnik”.

„A magam részéről támogatom az egységes adókulcsot, amely alapján a kormány nagyon jól ki tudja számolni, meddig mehet el a támogatásokkal a kiszolgáltatott polgárok megsegítése érdekében, amikor az energiaárakról van szó. Nem támogatom a populista kirohanásokat és a televíziós állításokat, melyek szerint mindent nagyszerűen fogunk csinálni” – jelentette ki az államfő.

Iohannis hangsúlyozta: „nehéz időket élünk, a helyzet nem fog egyik napról a másikra javulni”. Szerinte „a kormány megközelítése, amely nagyon józan, komoly és konkrét költségvetési számításokon alapul, olyan megközelítés, amelyet támogatni fogok.”

Ugyanakkor az elnök szerint a jövő évre vonatkozó az adókról és illetékekről szóló vita már „nem igazán helyénvaló”, mivelhogy ebben a kérdéskörben a törvény szerint július 1-jéig dönteni kell. Iohannis leszögezte: a Ciucă miniszterelnök által bejelentett adóügyi intézkedéseket „lehetségesnek és észszerűnek” tartja.

Iohannis azt is kijelentette: Oroszország már előre, az ukrajnai háború kitörése előtt előkészítette az energiaválságot, és egyértelmű, hogy ez egy hosszú távú válság. Emlékeztetett, világszerte nagymértékben függünk az orosz olajtól és gáztól, és ezen változtatni kell, de a változáshoz idő kell.

„Ahogy a dolgok most állnak, az energiaárak tovább fognak emelkedni. Ezek a dolgok hosszú távon hatással lesznek ránk, amíg nem találunk alternatív útvonalakat, alternatív beszállítókat, amelyek az ár stabilizálódásához vezetnek. Hogy a végén csökkenő energiaárakkal fogunk-e végezni, a kérdést az ideológusok vitatják. A gyakorlatban sajnos a dolgok drágák, és drágák is maradnak” – tette hozzá.

(Nyitókép forrása: Presidency.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?