banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Sajtóhír: Iohannis, Macron, Scholz és Draghi csütörtökön Kijevbe látogat

Klaus Iohannis elnök várhatóan Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Mario Draghi olasz miniszterelnökkel utazik Kijevbe csütörtökön. Az információt Olekszij Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő tette közzé Twitter-oldalán, de erről egyelőre semmit sem közölt a román elnöki hivatal.

„A három muskétás. Macron elnök, Scholz kancellár és Draghi miniszterelnök csütörtökön Kijevbe látogat. És mint d'Artagnan, Iohannis román elnök” – írta Goncsarenko. Az ukrán tisztviselő szerint a látogatásra várhatóan csütörtökön kerül sor.

Kedd este Romániába látogat Emmanuel Macron francia elnök, hogy találkozzon az itt állomásozó francia csapatokkal. Szerdán Klaus Iohannisszal a Mihail Kogălniceanu katonai bázisra, majd Macron a Moldovai Köztársaságba is ellátogat, hogy megerősítse támogatását az ukrajnai háború által sújtott országnak – jelentette be pénteken az Elysée-palota.

Klaus Iohannis és Volodimir Zelenszkij az ENSZ közgyűlésén 2019-ben | Fotó: presidency.ro

A Bild című lap szombaton jelentette meg a hírt, miszerint Scholz, Macron és Draghi Kijevbe látogat. A kiadvány szerint a három európai vezető még ebben a hónapban, a G7-ek csúcstalálkozója előtt találkozni akar Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Egy esetleges kijevi utazásról beszélve Scholz korábban azt mondta: „Nem fogok csatlakozni egy csoporthoz, akik ki-be járkálnak egy gyors fotóért. Ehelyett, amikor megteszem, mindig valami nagyon különleges dologért teszem” – emlékeztetett a Digi24.

Ugyanakkor az Elysée-palota szerint Macron elnök ukrajnai látogatására akkor kerül sor, amikor azt Volodimir Zelenszkij a legelőnyösebbnek ítéli, pontos dátum megadása nélkül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?