banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Zelenszkij: az oroszok megpróbálták megalázni az ENSZ-t a kijevi rakétatámadásokkal

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök késő esti nyilatkozatában elítélte a kijevi rakétatámadásokat, amelyek António Guterres ENSZ-főtitkár látogatása alatt történtek, és azzal vádolta Oroszországot, hogy megpróbálja megalázni az ENSZ-t, írta a BBC.

Zelenszkij szerint a támadás „sokat elárul Oroszország nemzetközi intézmények iránti valódi viszonyulásáról”. Az ukrán elnök úgy véli, hogy az orosz vezetés célja „megalázni az ENSZ-t és mindazt, amit a szervezet képvisel”. Ez „erős választ” kíván, tette hozzá.

Mint mondta, az oroszok más ukrajnai városokat is támadtak, többek között Fastivot és Odesszát, ami ismét azt bizonyítja, hogy ébernek kell maradni. „Nem gondolhatjuk azt, hogy a háborúnak vége. Tovább kell harcolnunk. Ki kell űznünk a megszállókat” – fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy fontos, hogy az ENSZ-főtitkár felkereste a tömegsírokat Borodiankában és Kijev mellett, és így a „saját szemével látta, hogy mit tettek ott az orosz megszállók”.

Guterres: Ukrajna „az elviselhetetlen szívfájdalom központja lett”

António Guterres ENSZ-főtitkár Kijevben szintén elítélte az ukrán főváros elleni, civileket is veszélyeztető rakétatámadásokat, és kijelentette, hogy az orosz háborús műveleteket elszenvedő Ukrajna „az elviselhetetlen szívfájdalom központja lett”, írta az MTI.

A főtitkár Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után elmondta, folynak a tárgyalások az immár szinte teljesen orosz ellenőrzés alá került Mariupol kikötővárosban rekedt civilek kimenekítéséről. Guterres „apokaliptikusnak” nevezte a mariupoli állapotokat, kiemelve, hogy az Azovi-tenger partján fekvő városban kialakult helyzet „válság a válságban”.António Guterres ENSZ-főtitkár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös kijevi sajtótájékoztatójukon | fotó: Agerpres/EPA

Saviano Abreu, az ENSZ egyik szóvivője azt mondta, Guterres megdöbbenését fejezte ki a légicsapásokkal kapcsolatban, amelyeket a delegációhoz közel hajtottak végre.

Kijev előtt Guterres Moszkvába is ellátogatott, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és arra kérte Oroszországot, hogy az ENSZ-szel együttműködve tegye lehetővé a civilek evakuálását a bombázott területekről, különösen Kelet- és Dél-Ukrajnában, ahová Oroszország a február 24-én kezdett támadását összpontosítja.

Egy áldozatot azonosítottak a kijevi rakétatámadások után

A csütörtöki, Kijev történelmi városközpontját érintő rakétatámadásoknak eddig egy halálos áldozatát azonosították, közölte Telegram-oldalán Vitalij Klicsko polgármester a BBC szerint. Az egyik rakéta egy lakóépületet ért az ukrán főváros Sevcsenkivszkij-negyedében, a mentőcsapatok itt találtak egy holttestet az elöljáró beszámolója szerint.

Oroszország egyelőre nem kommentálta az incidenst.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?